Evil Dead 2: Dead By Dawn



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Izdavač: Renaissance Pictures, 1987.
Režija: Sam Raimi
Scenarij: Sam Raimi
Gl. uloge: Bruce Campbell, Sarah Berry
Tagline: Kiss Your Nerves Goodbye


Radnja:

Ash (Bruce Campbell) i njegova djevojka stižu u osamljenu kolibu s ciljem da tamo provedu vikend. Preslušavajući traku s magnetofona pronađenog u podrumu kolibe probude drevno zlo koje opsjeda djevojku. Ash je ubija, ali njegovoj muci nema kraja: demoni mu opsjedaju desnu ruku...

Osvrt:

Unatoč naslovu, ovo nije nastavak filma "Evil Dead". Radnja je u osnovi vrlo slična, uz izmijenjene detalje i likove, te posve različit završetak. Raimi je očito, na osnovu uspjeha "Evil Deada", dobio puno veći budžet, ali je umjesto uobičajenog nastavka napravio svojevrsnu obradu prvog filma. Iskoristivši jednostavni zaplet izvornika kao čvrsti temelj, redatelj je kombinirajući nespojivo sagradio veličanstvenu horror-komediju u kojoj se krvave i nasilne scene natječu za dominaciju s Ashovim antologijskim one-linerima. Njegov karakter je ocrtan puno slojevitije nego u "Evil Deadu" i upravo u ovom filmu je do detalja definiran Ash kakvog znamo i volimo, Ash s motornom pilom umjesto jedne ruke i sa skraćenom dvocijevkom u drugoj. Nemojte da vas zavara spominjanje komičnih elemenata i klasificiranje ovog filma kao komedije. Ima tu sasvim dovoljno krvi i masakriranja da odbije nenaviklog gledatelja i nekoliko "Bu!" scena koje će vas garantirano trznuti. Posebno valja istaknuti scenu kad Ash sam sebi motornom pilom amputira opsjednutu ruku.

Osim radnje, iz izvornika su naslijeđeno najbolje što je mogao ponuditi: tehnika snimanja i zvučni efekti. Tako nas opet oduševljavaju kadrovi iz čudnih perspektiva i prepoznatljiv prikaz kretanja Zla kroz šumu, sve popraćeno sablasnim cerekanjem opsjednutih duša. "Dead by dawn! Dead by dawn!"... brrrr.

Ukratko, ako bih morao odabrati samo jedan film iz ove trilogije kojeg bih mogao ponijeti na pusti otok, odabrao bih upravo ovaj. Ljudi, ovo imate u videotekama... Treba li reći više?

Highlightovi:

Ples mrtve djevojke
"We'll swallow your soul! We'll swallow your soul!"
"Swallow THIS!!!" *BLAM*
Nadmudrivanje s rukom
Leteće oko

Oleg Berić



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva