Nik Kejv: Rokenrol mora da umre da bi ponovo počeo da živi



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Na svom sajtu The Red Hand Files na kom odgovara na pitanja slušalaca, Nik Kejv je u odgovoru na jedno od pitanja izrazio svoje mišljenje o trenutnom položaju rok muzike.


– Rok muzika se teturala i podrhtavala putujući kroz svoju raznoliku i burnu istoriju i nekako je uspela da preživi. U prirodi rokenrola je da se menja i transformiše – da umre kako bi mogla ponovo da živi – započeo je Kejv svoj odgovor fanu.

Rekavši da smatra da rok muzika “više nema snage da vodi velike bitke koje je oduvek vodila”, osvrnuo se na novu “veliku ideju o moralizmu” i njen uticaj na rokenrol.

– Mislim da bi novi moralizam koji se spušta na našu kulturu zapravo mogao da bude dobra stvar. Možda je baš to ono što je rokenrolu trenutno potrebno. Čini se da savremena rok muzika više nema hrabrosti da se takmiči sa ovim neprijateljima mašte, neprijateljima umetnosti – i u ovom trenutnom obliku rok muzika verovatno nije vredna čuvanja.

Kejv je rekao i to da je upravo mašta ta koja se bavi onim što je zabranjeno, te da su i mnogi rok muzičari vodili burne živote. “Idite do svoje kolekcije ploča i u glavi izbrišite sve umetnike koji su vodili sumnjive živote i vidite koliko njih će ostati. Umetnik je taj koji će preći prihvaćene društvene granice i vratiti ideje koje će baciti novu svetlost na ono što znači živeti.”

Za kraj, Nik je rekao da veruje da “rok muzika verovatno mora da umre na neko vreme kako bi nešto snažno i subverzivno i zaista monumentalno moglo da se izdigne iz toga”.

Ceo tekst možete pročitati ovde.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva