Manifestacija "Dani Rundeka u Beogradu", koja obuhvata pet koncerata od 1. do 7. marta u različitim prostorima Doma omladine i sa drugačijim repertoarom i postavama, spektakularno je počela u petak uveče u rasprodatoj dvorani "Amerikana", gde je Darko sa Ekipom u skoro dva sata odsvirao izbor najvećih hitova iz svoje karijere, od grupe Haustor do današnjih dana.

foto: Zoran Lazarević Laki
Uzavrela atmosfera u ispunjenoj dvorani osetila se još izlaska muzičara na scenu, i uvodne teme "Ista slika", iz perioda Rundek Cargo orkestra. Vrlo brzo, posle "Tamnog jorgovana", usledila je eksplozija oduševljenja uz, kako reče Darko, najveći od velikih hitova - "Ena". Emotivnu katarzu u pravom grotlu održale su "Ruke", a onda u  nizu i pravi "nokaut" - ponovo Haustor i "Uzalud pitaš". 

Fanove u transu je tek nakratko primirio "Senor", da bi ubrzo stigla nova doza toliko željenog Haustora - "Bi mogo da mogu", "Sejmeni"... Rundek se tek povremeno obraćao posetiocima i podsetio, između ostalog, na kadrove za spot “Ima ih” koje je snimio u Beogradu, baš blizu Doma omladine. "Ay Carmela" je izazvala pravi mali zemljotres u sali. Uz "Šejna" publika je doslovno bila raspamećena, što je bio pravi momenat da joj se servira "Apokalipso" za kraj zvaničnog dela. 

Najvatreniji obožavaoci su, dozivajući Rundeka i Ekipu na bis, tražili "Šal od svile". Želja je ispunjena, ali tek na samom kraju koncerta, uz mobilne telefone koji su blještali u mraku "Amerikane". Prethodno se uživalo i uz "Makedo", "Ljubav se ne trži"... Za sve to vreme, pića su se konzumirala iz trajnih čaša koje se ne bacaju, čime je legendarni muzičar još jednom pokazao svoju ekološku osvešćenost. 

"Dani Darka Rundeka" nastavljaju se večeras (21:00) u istom sastavu i prostoru, ali uz drugačiji repertoar. U set listi će biti ređe svirane pesme, kao i neke nove.