Iron Man je jedna od najpopularnijih Marvelovih superheroja. Ironija je da nastao kao deo izazova o stvaranju junaka koji se nikome neće dopasti.


Iron Man se prvi put pojavio 1963. godine u stripu Tales of Suspense. Za Stena Lija, kao jednog od njegovih kreatora, Iron Man je bio način da istraži teme vezane za Hladni rat i uticaj tehnologija na Američku borbu protiv komunizma. Kada je radio na kreiraju junaka Sten Li je sam sebi postavio izazov da stvori „tipičnog kapitalistu“ koji ne bi bio u duhu Mervelove publike.

Stvorio je lika koga ljudi ne bi trebalo da vole, a onda ih je natera da ga zavole.

„Postavio sam izazov sam sebi“, rekao je Sten Li o ovom događaju. „Hladni rat je bio na svom vrhuncu. Čitaoci, mladi čitaoci su najviše mrzeli rat, mrzeli su vojsku… Zato sam stvorio lika koji je predstavljao sve to, ali podignuto na kub. On je bio proizvođač oružja koje je prodavao vojsci, bio je bogati industrijalac… Smatrao sam da bi bilo zabavno da imamo takvog nekog lika koji nikome od naših čitalaca ne bi trebalo da se dopadne, da im ga približimo i nateramo da ga zavole… I postao je veoma popularan.“

Danas je Iron Man na dvanaestom mestu najpopularnijih superheroja i treći na listi najpopularnijih Osvetnika.