Imamo prvi predlog za album godine, "Lotus" sastava SoenSviđa ti se? Javi ostalima!

Novi album benda Soen pod nazivom “Lotus” izašao je prvog februara. Naravno, istog trenutka sam ga nabavio (čitaj downloadovao) i pustio. Već na prvo slušanje album me je oduševio što je bio odličan znak, ali sam se malo pribojavao da će mi možda brzo i dosaditi. Posle sedmog-osmog slušanja, što je skoro moj rekord u poslednje vreme što se tiče preslušavanja pojedinih ploča, mogu da kažem da je “Lotus” moj favorit za album godine. Naravno, to je vrlo smelo sa moje strane jer smo u 2019. godinu zagazili tek 10 % , ali su Joel Ekelof, Martin Lopez i drugovi nadmašili sebe i snimili remek-delo, slobodno mogu da kažem.

Ona formula koju su koristili od početka i na prethodna tri albuma, a koja je glasila – malo Tool-a, malo Opeth-a, malo Riverside-a, malo čak System Of Down-a, prisutna je i na “Lotusu”, ali su karte malo drugačije promešane, pa je tako produkcija osetno drugačija. Naime, gitare su glasnije i energičnije, Lopezovi bubnjevi udaraju pravo u mozak, a atmosfera varira od kanonade do uspavanke i obrnuto, ponekad i neosetno i za tren. Na prvu loptu (koja se pretvorila već u niz centaršuteva) pik albuma je naslovna balada koja me delom podsetila na vanvremensku “Soldier Of Fortune” (svi znamo ko je izvodi), ali u nekim momentima sliči na nežniju stranu Opetha - dok se gitarskog sola ne bi postideo ni Dejvid Gilmor lično.

Na albumu imamo i strogo prog-metal pesama (“Oponnent” koja otvara album i “Martyrs”, izabrana za prvi singl i najviše “Covenant”, koja je najviše Tool-ovska ) i balada koje su više u rock vodama. Soen i jeste bend koji fino balansira na granici između roka i metala, što je za mene uvek izazov pa ako bend pogodi meru, a Soen je to svakako uradio, moje zadovoljstvo je neizmerno. U “Penance” nalazim čak i neke latino uticaje, ali se na pola pesme ubacuje čvršći “groove”, a “River” je jedna od klasičnijih balada i meni možda ipak, najslabija pesma na albumu, što uopšte ne znači da je loša, nego znak da su Soen visoko podigli letvicu. Zato je sledeća – “Rival” sve što pesma jednog benda kakav je Soen treba da bude – žestoka sa odličnim rifom, zaraznim refrenom i iznenađenjem koje se ogleda u zvuku kontrabasa. Album zatvara još jedan potencijalni veliki hit, “Lunacy” koja u svojih osam minuta krije sve kvalitete koje Soen poseduje, sjajan tekst, lepu melodiju i zarazan refren, a opet uklopljen u filigransku gitarsku “vožnju” i tek primetne pozadinske klavijature.

Rekao bih da je “Lotus” korak napred u evoluciji benda i da je do sada najzreliji i najbolji album Soen-a. Mislim da osim, zaista fenomenalnim pesmama za to treba da zahvali i produkciji koju su radili Inaki Marconi i David Castillo koji je poznat po radu sa bendovima kao što su Katatonia, Leprous i Soilwork, a koja je fenomenalno istakla sve dobre strane Soen-a.

Zoran PopnovakovSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva