MONO je četvoročlani instrumentalni sastav oformljen 1999. godine u Tokiju. Njihov jedinstveni pristup kombinovanju dirljivo orkestriranih aranžmana i šugejz gitarske buke smatra se veoma zadivljujućim, toliko da njihov muzički izraz praćen raznovrsnom zvučnom paletom nadilazi rok žanr i obitava u okviru sopstvenog kraljevstva. Jednom prilikom ih je britanski muzički magazin NME okarakterisao kao „ovo je muzika za Bogove“.


U dosadašnjoj karijeri objavili su devet studijskih izdanja. Tokom početnih godina, od 1999. do 2003. bend je konstantno bio na turneji po Aziji, Evropi i Americi, a za to vreme snimili su dva albuma Under the Pipal Tree (2001) and One Step More and You Die (2002) za Tzadik Records i Music Mine Inc etikete, redom. Od 2004. do 2007, Mono je potpisao za Temporary Residence Limited, i objavljuju još dve ploče, Walking Cloud and Deep Red Sky, Flag Flutteredand the Sun Shined (2004) i You Are There (2006), koje su koncertno promovisane širom sveta.

2008. godine, kvartet se odmarao, da bi se naredne godine vratili sa novim izdanjem Hymn to the Immortal Wind (2009), takođe za Temporary Residence Limited. Tokom turneje koja je usledila snimili su live album, Holy Ground: NYC Live With The Wordless Music Orchestra koji je objavljen 2010. Zatim su usledili novi studijski albumi For My Parents (2012), The Last Dawn (2014) i Rays of Darkness (2014). U oktobru 2016. bend je predstavio devetu diskografsku avanturu Requiem for Hell.

Ovaj japanski kvartet čine Takaakira "Taka" Goto, Hideki "Yoda" Suematsu, Tamaki Kunishi, dok se od prošle godine na mestu bubnjara nalazi Dahm Majuri Cipolla. Njihov zvuk karakterišu gitarske vratolomije gde Taka i Yoda koriste distorzije, reverb i delay efekte. Tokom karijere svirali su u preko 57 zemalja širom sveta i drže titulu jednog od najuspešnijih japanskih bendova u internacionalnim okvirima. I kritika i publika su jednoglasni u izjavi kako su njihovi koncerti visokokvalitetni i veoma intezivni.

Kvartet je završio snimanje desetog studijskog izdanja Nowhere Now Here koji je objavljen 25. januara 2019. za Pelagic Records i na pravi način obeležavaju dvadesetogodišnjicu postojanja benda. Produkciju ovog albuma potpisuje dugogodišnji saradnik ovog sastava Steve Albini. Na ovom izdanju uključili su elektroniku u svoj repertoar – možda je ovo inspirisano nedavnom saradnjom gitariste benda na projektu Behind the Shadow Drops, gde mu društvo pravio John McEntire (Tortoise, The Sea and the Cake).

Članovi benda predstavili su i interesantni kratki film čiju režiju potpisuje francuski reditelj Julien Levy. Kratki film inspirisan je novom pesmom „After You Comes The Flood“ a prikazuje se potera ulicama Tokija gde se strah i privlačnost sudaraju.

Nakon prošlogodišnjeg nastupa na Meltdown festivalu u Londonu, odazvavši se na specijalan poziv Roberta Smita (The Cure) gde su nastupali sa bendovima kao što su My Bloody Valentine, Nine Inch Nails, Mogwai i Deftones, bend MONO koji po rečima muzičkog časopisa "New Musical Express" (NME), stvara "muziku za Bogove" održaće svoj četvrti koncert u Srbiji u sredu, 24. aprila 2019. godine u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke sa početkom u 19 časova uz podršku grupa Arabrot Official iz Norveške i čelistkinje Jo Quail iz Velike Britanije.

Ulaznice:
1200 RSD - promo (ograničen kontigent do 4. marta)
1600 RSD - pretprodajna cena (od 4. marta do 24. aprila)
2000 RSD - na dan koncerta (24. aprila)

Prodajna mesta: Ticketvision, GIGS TIX, DD Tickets, FELIX Shop, TC Sremska i LOW - Alternative Bar (Tadeuša Košćuška 28)
Rezervacija ulaznica moguća putem mejla: office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon).