FC Apatride UTD“ je redak, ako ne i jedini bend iz naše zemlje koji svoju muziku koristi sa jasnim političkim i društvenoangažovanim ciljem, koji se ogleda u brojnim humanitarnim svirkama i akcijama kojima su doprineli svojom muzikom. Njihov najnoviji album „Third Worldism“ se tematski nadovezuje na dosadašnju diskografiju, praveći čvrstu vezu sa poslednjim albumom „Roots History Book“ u kojem su preispitali celokupnu ljudsku istoriju od postanka sveta do rata u Libiji. Njihov dosadašnji rad je podjednako aktuelan bez obzira na vremensku distancu, jer su teme kojima se bave u svojim pesmama večno goruće.

Povoda za razgovor sa njihovim frontmenom Abdelom (Abdelraheem Kheirawi) je puno, od najnovijeg albuma do njegovog muzičkog doprinosa nagrađivanom filmu „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, a ovi odgovori otkrivaju pozadinu njegovog sazrevanja kao umetnika i čoveka.

foto: Zoran Stanić

Bendovi, muzičari i albumi


Ne postoji žanr svirane muzike koji ne volim, i retki su muzičari koji na mene nisu makar malo uticali. Stoga ću nabrojati top deset albuma, koje sam prethodno već izdvojio na „Šta slušam, a šta mi se dešava“. Oni su: 10. Free – Tons of Sobs, 9. Alice Coltrane – Ptah, the el Daoud, 8. Prince Far I – Jamaican Heroes, 7. Death – For the Whole World to See, 6. Neimiah Skip James – Paramount 78-RPM records, 5. Tinariwen – Tassili, 4. Fela Kuti and Africa 70 – Sorrow, tears and blood, 3. Public Enemy – Muse Sick-N-Hour Mess Age, 2. Mercedes Sosa–Hasta la victoria, 1. Bob Marley & The Wailers – Survival

Reditelji i filmovi


Nije ih bilo mnogo. Od reditelja izdvojiću Jilmaza Guneja, Madžida Madžidia, Spajka Lija i, kod nas, Kostu Ristića. Od filmova tu su Jol, Bitka za Alžir, Malkolm X, Salvador, Baran, Majkl Kolins, Baria.

Stripovi


Stripovi me nisu „oblikovali“ :) , ali čitao sam sve što nam je 80-ih bilo na raspolaganju… od Alana Forda do Mister No-a.

Pisci i knjige


Uglavnom marksistički pisci, teoretičari i ekonomisti. Ako govorimo o beletristici, spomenimo Miroslava Krležu, Žan-Pola Sartra, Ngugi wa Tionga i Alesandra Barika.

Događaji


Kako spadam u onih 50% krezubih, koji osmesima kvare estetiku metropole, nije teško pretpostaviti da nisam razvio sklonost ka pozorištu i izložbama, a za reč „performans“ sam saznao relativno kasno u životu. Od događaja pamtim Anti-NATO protest ispred Sava centra, i puno svakojakih koncerata u fazi dijaspore. Kao dete gledao sam Hanku Paldum u bašti jednog hotela u Slavoniji. Rekao sam joj da mi se dopada kako peva i pozvao je kod nas kući na ručak. Slušali smo Prislija na malom Grundig kasetofonu.