Zasluženo: Zdenko Franjić dobitnik Rock&Off nagrade za životno deloSviđa ti se? Javi ostalima!

Znate li što je zajedničko Majkama, Overflowu, Kojotima, Goriboru, MORT-u i Bambi Molestersima? Svi su, naime, imali istu početnu stanicu svog glazbenog putovanja: Zdenka Franjića i njegovu izdavačku kuću, „Slušaj najglasnije“.


Naravno, nabrojeni su tek djelić bogatog kataloga koji je u posljednja tri desetljeća udomio niz imena, od koprivničkih Beatlesa, The Bugsa, preko kultnih Satana Panonskog i Jure Klavijature pa sve do Damira Avdića koji svojim stihovima postavlja preciznu dijagnozu cijele regije. Za svoje zasluge u pružanju diskografskog prebivališta i boravišta desecima bendova, kao i za neumorni rad na predstavljanju i održavanju hrvatskog undergrounda, Zdenko Franjić postat će prvi dobitnik Nagrade za životno djelo Rock&Off nezavisne glazbene novinarske nagrade, u zagrebačkoj Tvornici Kulture, 31. siječnja - stoji u obrazloženju odluke!

Od 1987. do danas, Zdenko Franjić je na svojoj etiketi „Slušaj najglasnije“ objavio preko 200 izdanja, na kazetama i CD-ovima, s punokrvnim omotima koji su često znali šokirati slučajne posjetitelje Zdenkovog štanda. Njegovi inozemni kolege danas su pak postali direktori hipsterskih „indie labela“, ušavši u kolo s velikim korporacijama i otvorivši moderne urede na visokim katovima poslovnih zgrada u Londonu i New Yorku.

No, Zdenku je oduvijek bio najdraži open space njegovog štanda i sloboda koju je imao u strastvenom predstavljanju svježih zvukova iz hrvatskih garaža. Uostalom, on je New York ionako već odavno bombardirao svojom serijom kompilacija „Bombardiranje New Yorka“ čije je prvo, antologijsko izdanje okupilo zavidnu postavu: Satan Panonski, Sköl, Messerschmitt, Majke, Machine Gun i Kaotične duše.

U Franjićevom „profesionalnom“ životopisu nije zanemariv ni njegov umjetnički alter ego, Lutajući DJ Zdena. Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš nazvao ga je „kraljem undergrounda“, a njegov broj mobitela i dalje je prvi i najvažniji u imeniku jednog mladog benda u potrazi za izdavačem.

„Nisam imal pametnijeg posla“, Franjićev je odgovor o pokretanju vlastite etikete, a svim tapšanjima, priznanjima i nagradama unatoč, i danas ćete ga najčešće naći za svojim štandom u Močvari, ispred Bookse ili na nekom glazbenom festivalu, skrivenog iza kutija CD-ova, kazeta, fanzina i stripova. Skrivenog iza pametnijeg posla.

Bonus

Zdenko Franjić o nezavisnog kulturi
Zdenko Franjić: Poštujem umetnički "uradi sam" koncept
Pogledajte dokumentarni film "Oči u magli" posvećen ZdenkuSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva