Zdenko Franjić, pokretač izdavačke kuće „Slušaj naglasnije”, iako sebe rađe naziva objavljivačem, u okviru prošlogodišnjeg Ajde festa u razgovoru sa jednim diverzantom otkriva šta je ga je pre 25 godina navelo da započne ovu priču koju je moguće slušati samo najglasnije.


Sve je počelo kompilacijom „Bombardiranje New Yorka”, koja ima čak trinaest izdanja audio i video formata. Ogroman broj bendova iz celog sveta na čak pedeset sati muzike. Nakon tri epohe u svetu izdavaštva – epohe ploča, kaseta i diskova – na pitanje koji format izdvaja kao najomiljeniji ili na kom nosaču najbolje leži zvuk, za Ajde produkciju dobri duh andergraunda odgovara da mu je najvažniji sam sadržaj, odnosno sama muzika, dok je nosač zvuka ništa više no format  koji taj sadržaj prenosi.

Andergraund, kao društveni i kulturni fenomen  koji prema nekim razmišljanjima karakteriše lično obraćanje konzumentu, za Franjića predstavlja koncept „uradi sam”,  pri čemu se  misli na čitavstvaralački process.

,,Ja to najviše gledam kao ’uradi sam’, ne samo izdavanje nego i uradi sam muziku, uradi sam film, sve uradi sam zapravo”, rekao je Zdenko u razgovoru sa Nemanjom Nikolićem koji na ovu temu dodaje: ,,Sa sredstvima koja trenutno imaš u rukama”.

Kao nastavak ove priče Kruševljani su imali priliku i da pogledaju nastup projekt benda Babilonci, koji je Franjić sa prijateljicom Lju Anđelković  izveo na prošlogodišnjem Ajde festu. Projekt nastaje u takozvanom „uradi sam” studiju, gde se pesme snimaju na prvu, a rezultata toga je desetak albuma koje Babilonci imaju iza sebe.

Za kraj, Zdenko Franjić govori o kruševačkoj pesnikinji Mariji Krsmanović, autorki knjige pank poezije „Pobuna  umetnosti”i njihovoj saradnji,  kao i o književnoj ediciji „Bratstvo duša”.



Dodatni linkovi:
Intervju za HC
Dokumentarni film "Oči u magli"


Ivana Grujić