Naš kolega Miroslav, staropazovaèki underground prvoborac iz Grim Reaper Records-a je uradio nešto lepo za svoju okolinu. Izašavši iz "zone komfora" što se tièe izdanja koja obièno radi (black metal/grindcore), okupio je 21 projekat i bendove iz opštine Stara Pazova, bez obzira na žanr i staž, i sastavio kompilaciju koja predstavlja presek stanja u toj opštini. Kako mi je sam rekao, postoji znaèajan broj bendova koji nisu želeli da uèestvuju ili prosto, nisu mogli da uèestvuju zbog nedostatka bilo kakvog snimka. Naravno, treba uvažiti tuðe mišljenje i stav, ali, u svakom sluèaju, oni su na gubitku.

Bio bi red pomenuti uèesnike:

(Ne)Normalni (rock'n'roll, Stara Pazova)
Barak 5B (punk rock, Vojka)
Daltoni (punk rock, Stara Pazova)
Disaaster (thrash metal, Novi Banovci)
Endless Winter (black Metal, Vojka/Nova Pazova)
Eris (raw black metal, Stara pazova)
Final Holocaust (black metal, Stara Pazova)
Godišnji Odmor (punk rock, Stara Pazova)
I.R.A. (punk rock, Stara Pazova)
Izlet u Kosmos (rock'n'roll, Golubinci)
Kolos (punk rock, Stara Pazova)
Manesum (dark ambient, Stara Pazova)
Manjak Inspiracije (punk rock, Stara Pazova)
Miki (chill/jazz/funk, Stara Pazova)
No Problem (punk rock, Stara Pazova)
R.Romansa (industrial metal/goth, Stara Pazova)
Rotten Rectum (grindcore, Stara Pazova)
Roya (trance, Stara Pazova)
RubberduckYz (crust/hardcore punk, Stara Pazova)
Speedtrain (hardcore punk, Stara Pazova)
Živa Istina (hard rock/heavy, Stara Pazova)

Kao što je uoèljivo, punk zvuk preovladava kompilacijom (što me iznenadilo poprilièno), za njim razne vrste ekstremnog metala i rock'n'roll-a i ono što je dokaz èistog entuzijazma i poštovanja diverziteta, tu su i chill/jazz i trance(!) projekti.
Kompilacije služe da se èuje raznovrsnost i spoj razlièitih uticaja i zvukova, tako da neæu o svakoj traci posebno govoriti. Ipak, moram izdvojiti par, meni lièno, dobrih uradaka: Izlet u Kosmos - Jesen i kiše, Manesum - Dark Mind, Roya - A Way of Life (trance koji sam zapravo prvi put poslušao bez predrasuda), Speedtrain - Jetra Kor i naravno Eris - Thou Shall Rise.

Ukoliko se pitate gde je tu bend 16/8/23, koji je izašao iz lokalnog okvira svojim funk/rock zvukom, njihovo odsustvo na ovoj kompilaciji je, po mom mišljenju, pomalo neopravdano, ali, koga nema, bez njega se i može.

Ostalo æe biti istorija.

Kompilaciju možete skinuti i preslušati: https://grimreaperrecords.bandcamp.com/album/kompilacija-bendova-iz-staropazovacke-opstine

Facebook: https://www.facebook.com/Grim-Reaper-Records-464975653514839

Desya Lovorov