Revolucija moderne domaće scene pridobija šmek i toplotu dodira Niško/Majdanpečkog benda „Majdan“. Ekipa je za kratko vreme pod velikim naponom rada izdala debi album „Minimum Sličnosti, Minimum Razlike“, nastupala na brojnim mestima, preuzeli nagradu za „Barf“ i osvojila srce publike. Razgovarali smo sa Erićem (vokal i gitara) i Lukom (gitara i prateći vokal) o njihovim uspesima i radu do sada, prvom albumu, uzorima i daljim planovima.
 

HC:  Prvog novembra je vaš bend Majdan izdao debi album „Minimum Sličnosti, Minimum Razlike“. Koja numera je vaš lični favorit i zašto?

Erić:
Hmmmm... Morao bih izdvojiti dve, to su Akvarel i Zubi. Akvarel - zato što stalno otkrijem nešto novo u njoj i nekako imam utisak da ćemo je kroz par godina svirati u totalno drugačijem aranžmanu. Zubi - jedna od onih pesama za koje si trebao dobro da se opečeš ne bi li nastala. Muzički i lirički možda nešto najbolje što sam uradio do sada i definitivno je pravac u kome bih voleo da se izražavam u budućnosti.

Luka:  Ako već moram da biram, neka to budu Lovci. Muzički je možda najkompletnija pesma koju sam napisao za album, a lirički dotiče određene savremene probleme o kojima ne bih ovom prilikom – dođite u niški Feedback 18. januara da nas čujete i videćete zašto nam je ova stvar toliko bitna, pored toga što otvara album.

HC:  Osvojili ste prvo mesto na BARF8 (Beogradski autorski rok festival), kakvi su vaši utisci posle koncerta? Koji trenutak vam je obeležio to veče?

Erić:
BARF je sjajan festival! Sve pohvale za organizatore! Mnogo cenim tu ekipu koja pomaže rad mladih bendova. Meni najjači utisak sa koncerata je taj kada se udaljim od mikrofona i čujem ljude kako pevaju naše pesme, što smo doživeli i na BARF-u!

HC:  Pored prvog albuma, bend Majdan je snimio i tri spota, da li uskoro možemo očekivati još neki spot ili neko singl izdanje? Možda neko iznenađenje?

Luka: 
Iznenađenja će biti sigurno, nadamo se veoma uskoro. Takođe imamo u planu još jedan do dva singla propraćene video spotovima pre nego što izdamo drugi album na kome već uveliko radimo, tako da – vredni smo!

HC:  Koja je razlika u prvom i zadnjem koncertu benda Majdan? Šta možemo očekivati na sledećim nastupima?

Erić:
Razlika je u "Minimumu Sličnosti- Minimumu Razlike". Ahaha, šalim se. Prošlo je puno svirki od te prve. Opušteniji smo, imamo album, više uživamo u svemu, samim tim imamo i više energije, takođe, od skora smo počeli da sviramo pesme koje će se naći na drugom albumu.

HC:  Koji su muzičari i bendovi najviše uticali na rad vašeg benda?

Luka:
Previše njih za nabrojati, ali recimo da bih mogao da izdvojim Artan Lili, Radiohead, Interpol, Nothing but Thieves, Arctic Monkeys...dakle neka novija gitarska škola sa akcentom na dobrim pesmama pre nego na virtuoznosti kao takvoj.

Erić: Kada smo osnovali Majdan, Luka i ja smo dugo razgovarali o tome gde vidimo našu muziku. Tu je došlo do "sudara", slobodno mogu reći, dve škole zvuka. Ja sam onaj retro šmek u Majdanu. Odrastao sam uz muziku 60tih i 70tih. Bendovi koje bih izdvojio su: The Beatles, Pink Floyd, Led Zeppelin... A od novijih Radiohead i Nothing But Thieves.

HC:  Koji trenutak za skoro dve godine postojanje benda biste opisali kao trenutak za pamećnje?

Luka:
Rekao bih da je to trenutak izlaska na binu pred punom Halom Čair u Nišu kada smo svirali kao predgrupa grupi Galija. Mislim da je svima nama to na neki način bilo ostvarenje dečačkog sna. Svirati svoju muziku u takvom prostoru, na takvom ozvučenju, posle toliko malo vremena a pred toliko ljudi...neopisivo.

HC:  Pesma „Zubi“, koja je ujedno bila i vaš drugi spot/singl ima odličan koncept, ali takođe ima zanimljivu tematiku. Da li se lirika odnosi na moderno društvo, pojedinca ili ima totalno drugačiji spektar?

Erić:
Pesma "Zubi" posvećena je svim žrtvama školskog sistema u našoj zemlji, a takvih je mnogo... Kao i većina, otišao sam iz svog grada u potrazi za znanjem, iskustvom. A na toj drugoj strani me je dočekala borba sa vetrenjačama. Tako da, dragi sistemu mogu ti poručiti samo jedno. A to je, desna ruka gore srednji prst još više!

HC:  Kakva su vaša iskustva pre benda Majdan?

Erić:
Iskustva pre Majdana- malo bluza, četiri zida, klasična gitara i metronom.

Luka: Svirao sam u zaista puno autorskih bendova koji međusobno stilski nisu imali nikakvih dodirnih tačaka. Ipak, ništa od toga ne bih mogao da uporedim sa ovime što radimo kao Majdan koji je svima nama mnogo više od benda. Jednostavno, to je i muzički i ljudski i estetski (u najširem smislu) sinteza svega što sam ikada želeo da dobijem od bavljenja muzikom, i prezahvalan sam na tome.

HC:  Koja su vaša očekivanja od albuma i daljih nastupa?  Pošto ste još uvek u fazi pridobijanja šire mase, kakve biste slušaoce najviše voleli da pridobijete?

Luka:
Očekivanja imamo, preference nemamo! Šalu na stranu, zaista nam je nebitno gde sviramo sve dok možemo da podelimo tu energiju i umetničku lepotu sa ljudima, na što više mesta možemo. U poslednja dva meseca smo obišli čitavu Srbiju a za sledeću godinu planiramo i region, ali idemo korak po korak. Što se nekog pridobijanja tiče, mi smo od početka stava da bismo radije imali užu bazu slušalaca koja razume to što radimo nego što bismo kompromitovali sopstveni kreativni izraz radi većeg broja fanova...što ne znači da ne volimo velike bine i koncerte.

HC:  Sa kojim ljudima/bendovima ste do sada sarađivali? Sa kime biste voleli da sarađujete u budućnosti?

Erić:
Do sada smo nastupali sa mnogim bendovima. Treba izdvojiti sjajni kragujevački bend "Nikom Ništa" sa kojima smo svirali najviše, naše velike prijatelje iz benda "Random", kao i bend "Organizam". Tu su još "Zen Fur Zen", "FYN"... I naravno Galija, oni su nas pozvali da sa njima sviramo halu Čair, što je naš najveći nastup do sada, na čemu smo im do neba zahvalni! Što se budućnosti tiče, nadam se pozivu Pola Mekartnog, posle posle toga besim gitaru o klin i postajem kosmonaut (kroz smeh govori Erić).

HC:  Kakav vam je bio osvrt na celu godinu? Budući da se bližimo kraju ove godine? Šta biste poželeli drugim bendovima?

Luka:
Poželeo bih im red, rad i disciplinu! Donekle je i ovo šala, odnekle uopšte nije. Nama je 2018. bila fenomenalna ali samo zato što smo uložili nadljudski napor da u njoj postignemo sve to što smo zacrtali. Ako nešto zaista volite, potrudite se da to i prezentujete kako dolikuje, u svakom pogledu. U suprotnom niste pošteni i fer prema sopstvenom stvaralaštvu, a začudili biste se šta je sve moguće uz malo (ili mnogo) inicijative i upornosti! Srećna Nova svima!

Erić: Godina 2018. Jedna od najlepših u zivotu... Pamtiću je po prvom albumu, spotovima, koncertima i neverovatnim dogodovštinama koje su mi priredili moji pajtosi Lukica, Lule i Ikac. Ovom prilikom im želim još kreativniju i uspešniju godinu. Mnogo druženja, jer odatle sve ovo i proizilazi. A bendovi, pored kreativnosti, da zasviramo negde zajedno! Srećna Nova!

Malo je reći da ovaj bend ima veliki potencijal da ostavi trag u muzici, shodno tome, nadamo se novom materijalu koji sa velikim nestrpljenjem iščekujemo.  Do tada pratimo Majdan svirke i objave na fejsbuk stranici i dizeru.

Predstojeće svirke:
05.01.2019. – Kafe Scena, Majdanpek.  + Jayus Jazz
18.01.2019. – Feedback, Niš.  + Organizam 

Intervju pripremio Miloš Antić