Praznik ska zvuka za sve poklonike istog dogodio se sinoć, 22. decembra, u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Američka supergrupa New York Ska-Jazz Ensemble je sama, pred fino popunjenim prostorom SubBeernog Centra, održala je kratak, ali sladak koncert. Odličan hrčak je bio zadužen za organizaciju ovog crvenog ska slova. 
 

Vrata kluba su bila otvorena već od 21h, a početak svirke je bio najavljen za 22h. U tom smislu, većina ljudi je zauzela startne pozicije već oko 22.10. Međutim, još nekih sat vremena su svi bili u iščekivanju, hoće li se koncert uopšte dogoditi. Politika koja levitira nad klubovima u Cetinjskoj jeste takva da se zvuci sa razglasa moraju svesti na besčujni mod tačno u ponoć. Vikendima je to malo drugačije, pa je ipak i dalje postojala nada da će se velikani ska zvuka ovaplotiti na bini. To se i dogodilo negde oko 23 časa.

New York Ska-Jazz Ensemble je internacionalna supergrupa iz Njujorka koju čine šestorica asova, od kojih su neki svirali u najeminentnijim ska bendovima poput The Skatalites, The Toasters i The Scofflaws. Predvođeni su Rocksteady Freddie-jem na saksofonu i mikrofonu, jednom od mnogobrojnih koji je sa Bucket Hingley-jem muzicirao u sastavu The Toasters. Iza sebe imaju dvocifreni broj izdanja i koncertno su izuzetno aktivni.

Nastup je kasnio sa razlogom. Freddie nam je u hodu saopštio da su šest sati zadržani na granici što je rezultiralo setom od nepunih sat vremena. Kada su se pojavili na stejdžu, ekspresno su namestili opremu, naštimovali instrumente i tokom prve pesme podesili zvuk. Još su se brže same kompozicije smenjivale jer su po svoj prilici znali da je vremena malo, a fanova sasvim dovoljno za što bolju i kompletniju žurku. Neke od numera koje su se našle na repertoaru, a naišle na najbolju reakciju publike bejahu Buttah, kojom su otvorili veče i Take Five. Legendarna traka The Tide is High, koju su obrađivali mnogi - od Blondie do Atomic Kittens, a u originalu The Paragons, je takođe bila deo jedne medley trake.

Auditorijum je pratio rad na bini i simultanim udarcima dlan o dlan u pojedinim momentima držao ritam. Atmosfera je bila pozitivna i skoro ceo prostor se gibao u ritmu ska-jazz miksa. Međutim, kako su se kazaljke bližile drugom u danu susretu kod broja 12, tako je brojka sa plesnog podijuma krenula da se rasipa, a definitivno se razišla nekih petnaestak minuta iza ponoći.

Neosporni kvalitet ovog seksteta smo imali prilike da vidimo i čujemo sinoć u Cetinjskoj ulici, ali je kvantitativno to bilo daleko od iščekivanog. Nažalost, ATA karneti i ostale regulative su noćna mora za muzičare odavde, ali i one koji nam dolaze u goste, pa su ovakvi incidenti sa zadržavanjima na granici neretka pojava. Ono što smo čuli je bilo odlično, a nadamo se da će idući put daleko duže trajati. Svakako je ovo bila jedna lepa uvertira za predstojeće praznike.

Nemanja Mitrović Timočanin