Za kraj ove godine dobijamo poklon od Nemačko-Švedske mašinerije. Lindemann i Peter Tägtgren (Pain/Hypocrisy) najavljuju singl „Mathematik“. Na prvi pogled, kontamo da će uz singl koji se vuče iz „Hänsel und Gretel“ ere pojaviti reper Haftbefehl. Smatrao sam da može da bude jako interesantno, budući da veoma poznajem rad Lindemanna, kao i rad Tagtgren-a.

Međutim, izlazi spot i imamo šta da vidimo. Pored toga što je spot u Lindemann svetu, dobijamo još knedli za gutanje. Lindemann repuje. Moram da ponovim, Lindemann repuje! Na prvu loptu, nisam verovao šta slušam. Međutim, ne baš tako dugo, knedla koju je trebalo progutati se tako fino istopila, i uletela pravo u mozak.

Lindemann je jedno kontroverzno stvorenje za koje se očekivalo da će eksperimentisati. On ide iz krajnosti u krajnost. Razbija muzičke barijere. Fanovima ubacuje paranoju. To je ono što se može očekivati od njega, uglavnom uvek. Iako smo navikli na zvuk koji nam je do sada nudio, ovo nikako ne gubi vrednost. Mathematik je muzička igra, muzička kutija koju treba svariti. Primetio sam po društvenim mrežama komentare da je singl jako loš, da je ovo najgora stvar koju je uradio i tako dalje. Zaključujem da čaura u kojoj su pojedini „tru“ Rammstein fanovi ne može da bude probijena i da će ostati u istoj uvek. Shodno tome, vodim se pričom da album koji čekamo skoro 10 godina od benda Rammstein, može da ode u dva pravca, i da to izdanje ne ispuni svima očekivanja. Ali Lindemann projekat neće prestati da bacaka iznenađenja, tu nema dva pravca, nema ograničenja. To je projekat bez granica, koji će da bije na masu.

Poenta ovog singla i jeste baš to dokazivanje, i ja lično očekujem pored ovakvih stvari, još veće promene. Till je umetnik, to je činjenica, on će uvek eksperimentisati. Nadam se da će ostati eksperimentisanje u Lindemann projektu samo. Ne znam kako bih posle svih ovih godina svario ovo izdanje da umesto Lindemann piše „Rammstein“. Tako da je ovo jako dobro eksperimentisanje, koje je sa druge strane njegove muzičke karijere.

Singl ima četiri različite verzije pesme „Mathematik“, koje imaju samo drugačiji beat, tako de je besmisleno ići na kratke recenzije. Ukratko: Pesma je jako interesantna, moderna i prodorna. Ulazi u glavu brže nego što očekujemo. 

Miloš Antić