Kažu da će jutro promeniti sve, pa u to ime otvaramo bocu tikveškog vina T’ga za jug, i radujemo se povratku jedne od omiljenih grupa iz devedesetih Arnold Layne i Alhemija. Druga polovina 2018., uprkos velikom broju niških izdanja je apsolutno njihova.

Čuo sam ranije informaciju da rade na novom materijalu, ali dao sam sebi za parvo da budem iznenadjen onim što sam čuo, ma koliko bio poznavalac njihovih starih radova. Da, ovaj album je njihov Tonik-supersonik za apsolutni povratak na tron.

Poznajem članove benda, ali ih neću pomenuti ni jednog iz prostog razloga što želim da, bez ikonopoklonstva, upoznam neke novije niške genereacije, pre svega sa muzikom koju nam opruža ovaj album, a da ne budu opterećeni njihovom zaostavštinom od ranije. Jer ovaj album zaslužuje da bude vrhunski entitet, sam po sebi!

Ono što me jako obradovalo, bar na prvu loptu, je inventivni upliv elektronike, inteligentno upotrebljene na pravim mestima na albumu, da totalno razbije monotonost koju bi eventualno imali samo klasičnim gitarskim pristupom. RNR Records ima izgleda neke nove metode i favorite da deluju sveže sa svojim izdanjima.

Licemerje i ludilo, otvara album, upravo na gore pomenuti način. Skroz nekonvencionalni gitarski pristup, biva oivičen, gotovo uramljen, gurnut u formaldehid klavijatura i elektronike. Slika koju dobijamo na početku albuma je apsolutno slika današnjice, histerija, depresija, ludilo, licemerje, a od truleži spašava nas samo ljubav, u čijem oku smo heroji, koja održava ovaj svet da se ne rasprsne poput balona od sapunice.

Još pre nego što je Incident izašao (kao jedan od singlova sa albuma, i imao sam čast da moj sin Vasilije, koji u vreme prvih radova Alhemije, nije bio čak ni bliska budućnost, niti u planu, glumi u spotu, sa velikim brojem niških faca) videla se sva potentnost i moć poruke koju nam je ova pesma poslala. Jer u doba kad ima mnogo onih koji vire iz najtamnijih i najinitmnijih mesta, samo zarad nekog privremenog uspeha i statusa, vrsta običnog čoveka koji želi da ostane svoj, iskren je vrsta koja izumire. U ostalom, ne možeš videti svetlost ako ti je glava u tudjoj zadnjici.

Bam! Direktni pogodak tek sledi! Stihovi: Budi što gluplji, laži i varaj su pravila igre koju ne želim da igram…jer bolje je i da umreš gladan nego da budeš jadan!

Direktno, bez uvjanja, bile su dovoljne samo 2 pesme da dobijemo punu suštinu ovog albuma! Nema potrebe za preteranom intelektualnošću tekstova, jer oni koji treba da čuju poruku su takodje i oni protiv kojih je ova poruka uperena. A oni ne pozanju drugi jezik osim jezika banalnosti i svedenosti! Jer pastiri su gori od vukova, a narod su samo ovce u magli u većini situacija.

Idiotizam je dvosmerna ulica, treba se paziti kad imate ovako nešto da poručite. Sve je to puka travestija, zato Arnold Layne majstorski, iskusno, vodi album i njegovu suštinu ka svom cilju. Podešene su sve kontrole ka centru Sunca. A Sunce ovog albuma je ljubav, koja se probija iza zida depresivnih stihova. Jer nju ne može pokvaiti ništa, imaginarna ženska osoba koja se prepliće kroz mnoge stihove na gotovo svim pesmama.

Senke pored nas niti žive niti dišu, ponoćni je čas sa prozora gledam kišu. Kišna slika, pogled sa prozora, čaša vina, samoća, prazne sene, lični pakao, udaljava nas sa gore pomenute ljubavne tematike, a tematiku opšte depresije i otudjenosti menjaju neke lične dileme, personalni zli duhovi, protkani kroz chill out atmosferu genijalne Tuge za jugom.

Sveobuhvatnost onog o čemu ovaj album peva je fascinanatna. Imamo opštu depresiju, pa zatim je tu neka opčinjenost i ljubavni zanos, i na kraju lične borbe…udahneš, izdahneš, tablete, učiš život isponova.

Album zatvara klavirska tema, mantra i rasterivanje zlih duhova, lavež pasa, stari mačak, raznobojnost prostora u mraku, zima se uvukla. U pozadini klasične muzičke teme elektronika radi vrhunsku stvar za ovaj album. Nemamo prava da umremo! Dok ne pružimo život!

9 pesama, 9 priča, 9 života nikad proživljenih u svojoj velelepnosti. Na korak od groba pretvoreno je u sentence Na korak od života, jer ovo je novi početak starog benda. Ovaj album čini jedno novo vidjenje i radjanje, neko novo čudno proleće, starih muzičkih vukova. Njihovu vitalnost ispitaćemo još jednom na koncertu u Feedbacku 04.01.2019. Pravi način da počnemo još jednu uzbudljivu muzičku godinu.

Pedja Živanović (Figurative Theatre, Terror couple)