Jedno od najpoznatijih dela slavnog američkog pisca naučne fantastike Filipa K. Dika, roman Ubik (1969), nedavno je objavljen u izdanju Kontrast izdavaštva, javlja Art-Anima.

Filip K. Dik, autor koji je svojim autentičnim književno-umetničkim kvalitetima doprineo reformaciji žanrovske književnosti, u romanu Ubik još jednom donosi onespokojavajuće vizije budućnosti i pogubnosti kursa koji je čovečanstvo zauzelo. Iako je preminuo 1982. godine, njegove vizije i ideje sada su aktuelnije nego ikada pre.

Radnja romana se odvija 1992. godine u Severno-američkoj konfederaciji, gde su već učestala putovanja na Mesec, a uticajne organizacije zapošljavaju ljude koji rade na blokiranju parapsiholoških moći telepata, kako bi očuvali privatnost. Jednu od njih vodi junak po imenu Ransiter, uz pomoć svoje  preminule žene Ele, koja se nalazi u stanju „poluživota“, što je oblik egzistencije koji omogućava ograničenu svest i sposobnost komunikacije nakon smrti.

U stvarnosti romana Ubik dominira princip tržišta i profita, jer je gotovo svaki segment života komercijalizovan i organizovan tako da donosi zaradu. Sve je roba i sve je utrživo, uključujući i život nakon smrti i psihičke moći, koje postaju jedan u nizu profitabilnih proizvoda na tržištu.

Magazin Time je ovo Dikovo delo uvrstio na listu 100 najvažnijih knjiga napisanih posle 1923. godine, ocenivši ga kao „duboko uznemiravajuću egzistencijalnu horor priču, košmar za koji nikada nećemo biti sigurni da smo se iz njega probudili.“

Filip  K. Dik (1928 – 1982) bio je američki pisac čija dela većinom pripadaju žanru naučne fantastike. Dik istražuje filozofske, sociološke i političke teme u romanima u kojima dominiraju  korporacije, autoritarne države i izmenjeno stanje svesti. U njegovim kasnijim radovima, Dikov tematski fokus pomera se na njegove lične preokupacije metafizikom i teologijom. Dobitnik je svih najvećih nagrada iz područja fantastike i važi za jednog od najvećih pisaca u ovoj oblasti, koji je izvršio nemerljiv uticaj na celokupan žanr.

Prevod romana Ubik potpisuje Mirjana Rajović.