Ove godine se navršilo 36 godina od izlaska ovog albuma. I nakon 36 godina, i dalje zauzima vrlo visoke pozicije kada se vrše sondaže najboljih pop albuma. Kada je izašao, zadržao se nekoliko godina na svim najvažnijim svjetskim top listama, i na kraju, „Thriller“ je jedan od nekoliko najprodavanijih albuma svih vremena – Michael Jackson, The Beatles i još par. Mislim da ga je jedan Ofra Hazin album prešišao, ali tek nakon nekih desetak ili više godina od izlaska „Thriller“. Zašto ovaj album i dalje toliko očarava publiku?


Jedan od razloga je svakako što je nastao na granici između starog analognog i novog digitalnog vremena. Digitalizacija je tada bila u infantilnom razvoju, još godinama od komercijalnog uspjeha i upotrebe koliko je danas raširena, ali je Jackson imao sluha i njuha, i sve što se moglo iskoristiti, iskoristio je, od produkcije i snimanja, preko instrumentalizacije do video zapisa. Bio je među prvima koji je pravio tematske spotove i sami spot za naslovnu „Thriller“ je kratkometražni horor mjuzikl, izdat u dvije verzije, kraću za tek rođeni MTV i dužu za ne daj bože. To „ne daj bože“ se pokazalo kao pun pogodak i katapultiralo je pjesmu „Thriller“ na sve top liste, sve radio stanice, a Jackson, koji je već tada bio veliko ime, postao je neprikosnoveni Kralj pop scene. Budite uvjereni da su je čuli i na tradicionalno izolovanom Tibetu.

Pa kolaboracija sa Edie Van Halen na pjesmi „Beat It“ koja je izrodila možda najpoznatiju solo dionicu svih vremena (interesantno da je malo ko uspjeva skinuti). Na kraju, same pjesme su uspjevale, pa i danas uspjevaju da omađijaju slušaoce. Imaju taj audio kvalitet koji ih čini besmrtnima. Imaju neku bezvremensku auru oko sebe i pojedine, kao „Thriller“, „Beat It“, „Billi Jean“ i „The Girl Is Mine“ (duet sa Paul MacCartney – saradnja koju su nastavili sa „Say, Say, Say,“ i oborili sve moguće rekorde slušanosti i prodaje i koncertnih posjeta sa samo jednom pjesmom) zvuče svježe i danas nakon 36 godina, kao da su nastale juče. Ali, i vremena su bila takva jer tih godina, i pored svih političkih gluposti i ratova na svijetu, sa obje strane Atlantika je vladalo vrijeme sreće i mira, svojevrsni disko pop revival flower power ere (koliko god iluzorno) i publika je jedva dočekala Jacksonovu glad za perfekcionizmom. „Thriller“ je obrnuo scenu i svijet naopako i zacrtao neka nova pravila koja se i danas, nakon 36 godina poštuju, a pojedini kažu da Jackson nije umro nego sa Klejom pije pivo iza Doma Revolucije :)

Nikola Franquelli