Neill Blomkamp je pronašao svoj sljedeći dugometražni projekt – “The Gone World”, ali je očito i dalje dovoljno posvećen eksperimentalnim kratkim filmovima njegovog Oats studija.

Već su nas pristojno zastrašili s dvadesetominutnim filmovima “Rakka“, “Firebase” i “Zygote” koji se nalaze unutar relativno poznatih granica sf-a i horora. Uslijedio je i intrigantni no bitno kraći film “God: Serengeti” koji je navigirao vodama neobičnog fanatasyja. No svima im je zajednička pristojna količina originalnosti, drugačijih pristupa kao i primera za moguće ekspanizije.

Posljednji uradak je također vrlo specifičan i definitivno predstavlja jedan od eklektičnijih Blomkampovih filmova. Riječ je o petominutnom kratkom filmu “Kapture: Fluke“. Glavna razlika u odnosu na ostale eksperimentalne filmove Oats studija je da je on 100% kompjuterski generiran, dok su ostali bili mješavina live actiona i kompjuterski generiranih sekvenci. Film najviše podsjeća na svojevrsni teaser ili isječak za video igru.

Radnja se odvija u prostoru kompanije Kapture Technologies gdje njihovi neetični znanstvenici Gary i Jeff testiraju najnovije oružje nazvano Fluke. To je sistem koji omogućuje vojnicima da zarobe neprijatelja i doslovce s njim rade što ih volja jer putem transmitera preuzimaju potpunu kontrolu nad zarobljenikom.

Uvjereni smo da će vam se film urezati u pamćenje. Horor komponenta ovog ostvarenja nije samo u prirodi oružja koje je već dovoljno strašno samo po sebi, nego najviše leži u količini moći i ležernosti prilikom njegove upotrebe. Nije teško zamisliti uporabu sličnog oružja u današnjem svijetu.


(Inverzija)