Na samim svojim počecima Haken je bio bend koji je jasno davao do znanja da njegovi članovi obožavaju Dream Theater. Međutim, svakim sledećim albumom, a ovo im je peti plus EP “Restoration”, udaljavali su se od tog zvuka i sve više eksperimentisali. Na “Vector”-u su ubacili elektronske bubnjeve, dali veći značaj klavijaturama u celokupnom zvuku albuma i jednostavno modernizovali sound približivši ga bendovima kao što su Muse ili Leprous. Još na prošlom albumu “Affinity” je bilo nagoveštaja da će ići u tom smeru, ali su na ovoj ploči “vektorski” odredili pravac potpomognuti producentom Adamom Getgudom, inače bivšim članom benda Periphery.

Album počinje introom “Clear” koji kao da je uzet iz nekog SF filma. Sledeća pesma, “The Good Doctor” je očekivano izabran za prvi spot/singl i dao je jasne smernice šta se može očekivati od novog albuma. Vrlo “catchy” pesma koja će zasigurno postati novi koncertni hit Hakena. “Puzzle Box” je u sličnom maniru, ali duplo duža što je i dalo bendu vremena da zakomplikuje stvar. Šta onda reći za “Veil” koja traje nepunih 13 minuta i zauzima centralno mesto na disku? Bend je u toj pesmi “demonstrirao silu” i pokazao svo svoje umeće virtuoznog instrumentalisanja ulazeći gotovo u jazz vode, a opet doneo nam je predivne harmonije na koje nas je već navikao. Na sredini pesme sledi spuštanje tempa, sjajan Dženingsov tenor i neočekivano kratak solo na gitari koji nas uvodi u “krešendo” pesme gde se još jednom ponavlja prekriven ostalim instrumentima. Instrumental “Nil By Mouth” je prepun elektronskih upliva, brejkova, djent gitara i odlične ritam sekcije. Najžešća stvar na albumu, definitivno, jer vas “ne pušta” od početka pa do kraja. Host je sjajna pesma koja počinje uvodom na pijanu, ima Opeth-ovsku atmosferu koja se manifestuje kroz akustičnu gitaru i tužnim solom na trubi. Verovatno najbolja pesma na ploči. Album zatvara gospodin Rejmond Hern svojim izvrsnim muziciranjem na bubnjevima u “A Cell Divides”. Izlomljeni rifovi, Dženingsovo pevanje u vrlo visokim registrima i ponovo dominantne klavijature u nekim delovima su takođe odlike ove pesme.

Sve u svemu , na “Vektor”-u nas nije dočekalo nijedno veliko iznenađenje, ali smo uz Riversajdov “Wasteland” dobili prog izdanje godine.

Zoran Popnovakov