Downstroy su samo donekle prave Lale, masni i teški. Ipak, oni su i besni, agresivni i žestoki. Na sceni i u studiju. Deo su srpske metal i hardcore scene već punih 14 godina i iako nisu diskografski neznamkako aktivni (do sada su izdali jedan dugosvirajući album, jedan EP i dva singla) ljubitelji žestokog zvuka ih vrlo dobro poznaju jer često sviraju, što samostalno, što kao podrška stranim bendovima. Prvo “ozbiljnije” izdanje benda posle osam godina izašlo je pre nekoliko dana za Nocturne Media, a posredstvom pevača Darka iliti “Pilenceta” kako ga bolje znaju fanovi došlo je i do mene. 


Posle par slušanja (tačnije pet) mogu da izjavim sledeće: Downstroy su jebeno sjajan bend. Tu ja nisam ni imao dileme, jer svaki put kad sam ih gledao (za sve ove godine, sigurno desetak puta) oni su iznova dokazivali klasu i kvalitet. Stara boljka skoro svih naših bendova kada uđu i izađu iz studija sa snimljenim materijalom - nemogućnost da se na snimak prebaci sva ona sirova agresivnost sa koncerata ovde nije prisutna, naprotiv. Da budem iskren, već neko vreme (ili kako bi neko rekao, u novijoj istoriji) porastom kvaliteta produkcionih i snimateljskih tehnologija, taj problem je u našoj državi uglavnom rešen. Dakle, EP “Clone” traje 28 i kusur minuta i da su u njega ubacili bar još jednu pesmu mogao bi se komotno nazvati albumom. U njega su stali jedan intro, neke pesme koje smo već imali prilike da čujemo, ali ponovo snimljene i neki poznati gosti kao što su Chvare iz stilski prilično sličnog benda Overdrive, (Downstroy ih i navodi kao bend koji su uticali njihov minuli rad), Hornsman Coyote i Gergő iz mađarskog benda Angertea. 

“Kekenđani” (kako ih mi Bačvani volemo zvati) nisu menjali stil. Thrash groove metal sa dosta core uticaja, izvrsni rifovi, udaračka ritam sekcija i kao šlag na torti Darkovo sjajno pevanje. Tu zaista nema spora, čovek je jedan od najboljih vokala u Srbiji. Hoćete “harsh” – može , hoćete “growl” – može”, hoćete “clean”, može i to ! I ne samo da može, nego zadaje “domaći zadatak” svojim kolegama. 

A pesme na EP-ju ? Hvala na pitanju, vrlo dobre do odlične su… Lični favoriti su mi “One Foot In The Grave”, inače prvi singl/spot, jedna groove himna za cupkanje i podvriskivanje, “Illusions” gde se Chvare i Darko vokalno prepliću i natpevavaju, i gde su hardcore elementi primarni i “Don’t Hide Away” gde se naziru konkretni uticaja Sepulture i Soulfly-a ali je refren prilično neobičan. “Sister” u kojem gostuje Kojot zatvara EP i da je ovo normalna zemlja vrtela bi se na radiju do iznemoglosti umesto raznih sranja što nam nude gomile stanica koje liče jedna na drugu po svom sadržaju kao jaje-jajetu. 

Rezultat – čista pobeda Downstroya, bez ikakve dileme, koja ih je učvrstila na mestu pri vrhu srpske metal i core scene. Kad dođu da promovišu ovaj materijal u moj grad, ja ću biti tamo. A vi? Nemojte da podržavate scenu samo iz fotelje i ispred tastature…   

Zoran Popnovakov