Zrenjaninski metal/hardcore sastav Overdrive nastupiće 5. maja 2017. godine u novosadskoj ’’SKC Fabrici’’, nakon nekoliko godina koncertne pauze. Povod je 20 godina od izlaska debitantskog albuma ’’No More Words’’. U to ime smo bili slobodni da razgovaramo sa osnivačem, nezvaničnim frontmenom sastava, Draganom Midorovićem Gagom o dosadašnjem radu benda, o albumima, uzorima, festivalima i ostalim aktivnostima, s tim što smo akcenat stavili upravo na dolazeći novosadski koncert. 


HC: Poštovanje Overdrive ekipi. Zahvaljujem vam se u ime Helly Cherry web magazina na izdvojenom vremenu. Intervju bih počeo sledećim pitanjem. Vaš rodni grad Zrenjanin je devedesetih važio za Meku i Medinu brit-popa/rokenrola uz nosioce tog zvuka poput Instant Karme, Oružjem Protiv Otimičara, Gluvih Kučki itd. Šta je vas te 1994. godine nagnalo da pored takvog ambijenta napravite tvrdog zvuka bend i u kom trenutku ste prelomili da sa cover benda pređete na autorsku muziku?
Gaga (Overdrive):
Veliki pozdrav svim pratiocima Helly Cherry magazina. Na početku moram da kažem da smo mi, Neba, Sale, Čvare i ja (Gaga), rođeni 70-tih godina u jugoslovenskim radničkim porodicama. Devedeste su za nas (tada tinejdžere) bile totalni šok i bilo nam je van pameti sve što se tada dešavalo u našoj zemlji. Odrastali smo slušajući Led Zeppelin, Hendirixa, Faith No More, a kasnije Metallicu, Panteru… Muzika je za nas ustvari predstavljala jedini način da pobegnemo od tadašnje stvarnosti i da ostanemo koliko toliko normalni, a nama je tada bilo jedino logično da svoj bunt iskažemo na način koji i to danas radimo. Autorska muzika je za nas bila jedini izbor jer smo imali potrebu da se kreativno izrazimo kroz pesme koje smo sami pravili.

HC: Prvi album ‘’No More Words’’ ste objavili 1997. godine i on vas je, možemo reći, lansirao široj muzičkoj orbiti. Koliko je trnovit bio i kako se zapravo odvijao put od snimanja do izlaska, pa i nakon izlaska albuma prvenca?
Gaga (Overdrive):
Sve se nekako dešavalo spontano. Stvari su, bez obzira na situaciju, jednostavno tekle. Tih godina se u našem gradu otvorio Tarcus studio koji su držali Mileta Grujić i Branislav Đerić (prim.aut. iz benda Kanal Tvid). Skrpili smo nešto para ušli u studio i jednostavno za nepune dve nedelje snimili kompletan album. Taj snimak je nekako dospeo u ruke Saše Loknera koji nas je kontaktirao i našao nam privatnu izdavačku kuću koja se zvala Boa Records. Na sastanku sa vlasnikom smo se sve brzo dogovorili i album je ubrzo izašao na kaseti koja se tada prodala u nekoliko desetina hiljada primeraka. Ubrzo smo snimili prvi spot i sve je krenulo vrtoglavo napred.

HC: Drugi album ‘’Everything’s Fine’’ ste, kao i prvi, izdali za nezavisnu izdavačku kuću Boa Records, koju si u prethodnom odgovoru pomenuo. Ovaj lejbl ima u svom izdavaštvu samo vaša dva izdanja. O kakvoj se zapravo izdavačkoj kući radilo i kako je tekla kolaboracija?
Gaga (Overdrive):
Boa Records je bila privatna izdavačka kuća iz Valjeva. Vlasniku te kuće Ljupku Višiću se jednostavno svidela naša muzika i verovao je da može dobro da je proda, što se kasnije ispostavilo kao tačno.

HC: ‘’Movement’’ je 2003. godine ugledao svetlost dana na PGP RTS-u. Kakva je saradnja bila sa Produkcijom Gramofonskih Ploča i koliko je taj transfer sa nezavisne ka jednoj od vodećih komercijalnih izdavački kuća tog vremena značio vama kao bendu i koliko vam je pomogao u daljem radu, a koliko ne?
Gaga (Overdrive):
Ni sam ne znam šta da kažem o toj saradnji. PGP je tada bio gigant na izdisaju i tu u stvari i nije bilo prave saradnje. Uspeli smo da dobijemo čuveni studio 5 za snimanje i reklamu na RTS-ovim programima tako da nam je to pomoglo da dođemo do još više publike.

HC: Upravo na tom albumu ste obradili Madonu, pesmu ‘’Erotica’’. Odakle ideja za tim i da li ponekad za vašu dušu se drznete da obradite još koju pesmu, možda neku koja je bliža poizvodu vašeg autorskog zvuka?
Gaga (Overdrive):
To sa Madonom se desilo iz čiste zezancije na jednoj od proba. Malo po malo pesma je legla i uvukla nam se pod kožu baš iz razloga što smo pokušali da spojimo nespojivo. Obrađivali smo i The Doors, a poslednje što smo obradili je starogradska pesma ‘’Ova naša livada’’ inače široj publici poznata u izvedbi Zvonka Bogdana. To je ujedno i prva naša numera na srpskom jeziku.

HC: U vašoj karijeri od preko 20 godina imali ste pregršt koncertnih nastupa sa vrlo bitnim imenima za numetal-hardcore-metal muzičke pravce (Pro-Pain, Soulfly, Korn...), a pojavljivali ste se i na mnogobrojnim festivalima u Zemlji i inostranstvu. Da li biste mogli da izdvojite neki koncert koji vam je posebno ostao u sećanju i sa kojim bendom je bilo najprijatnije deliti stejdž?
Gaga (Overdrive):
Ako bih baš morao da izdvojim onda bi to bio nastup na Sziget festivalu na MTV Head Bangers Ball stage-u, a što se tiče bendova izdvojio bih nastup sa The Prodigy na Beogradskom sajmu.

HC: Kada sam već pomenuo festivale moram da se dotaknem nekih od njih. Godine 2012. ste se pojavili na Warrior’s Dance festivalu u Beogradu. Velika je čast bila prisustvovati takvom događaju, a još veća učestovati u muzičkom programu istog, pa je moje pitanje upravo u tom smeru kanalisano. Koliko vam je značilo pojavljivanje na ‘’Take Me To The Hospital’’ stejdžu Warrior’s Dance festivala i kakve utiske nosite sa istog?
Gaga (Overdrive):
To nam je bio drugi put da nastupamo sa The Prodigy. Moram priznati da je prethodni nastup na sajmu nekako bio intimniji i sa više energije, ali svakako iskustvo na Kalemegdanu je neponovljivo.

HC: I dalje smo na festivalima. Zanimljiva stvar jeste vaše pojavljivanje na 44. Zaječarskoj gitarijadi. Naravno, nema ničeg čudnog da renomirani bend poput vašeg učestvuje na takvoj manifestaciji, međutim iza vašeg nastupa se krije mukotrpno zalaganje lokalne fan baze čije su molitve uslišene vašim pojavljivanjem. Možete li nam reći nešto više o samom tom procesu i nastupu?
Gaga (Overdrive):
To je bilo zaista jedno od najlepših iskustava u karijeri, da fanovi pokrenu takvu akciju za naš nastup (prim.aut. prikupljani su potpisi za peticiju kojom se zahtevao nastup Overdrive-a na Gitarijadi). To je prosto neverovatno. Takvi moment su neprocenjivi i daju snagu da se istraje.

HC: Vaš poslednji album pod nazivom ‘’Explode’’ objavio je ‘’Exit music’’ zvanični lejbl Exit festivala. Kako je došlo do vaše kooperacije i da li ste zadovoljni istom?
Gaga (Overdrive):
Sa Exitom je isto sve išlo spontano. Mi smo tada već nekoliko puta nastupali na festivalu i Exit se prema nama ophodio kao da smo deo tima što ustvari i jesmo bili. Exit je tada zaista bio magičan. Neke od najlepših nastupa smo imali na tvrđavi.

HC: Osovinu benda činite vas trojica, na vokalu Čvare, ti (Gaga) i Sale Midorović na gitarama. Na drugim pozicijama su se članovi menjali. Možete li nam reći kako su se oni smenjivali i ko su bili, a ko danas jesu Overdrive? I koje su vam životne preokupacije mimo Overdrive-a i da li ste muzički angažovani u još nekim projektima?
Gaga (Overdrive):
Moram da te malo ispravim, osovinu benda čini još i Neba (4eyes, Nebojša Mitrović), a od skoro za bas gitarom je sa nama Nemanja Konstantinović. Mi ustvari nikada nismo ni prestali da sviramo niti da se bavimo muzikom. Čvare radi na svom muzičkom projektu, Sale takođe ima svoj akustični projekat, a zajedno snimamo muziku za stock, ja se bavim DJ-ingom (techno muzikom)… Jednostavno svima nama je muzika život.

HC: Vaš zvuk varira od nu metala, preko groove metala, do klasičnog hardcore-a i metalcore-a. Recite nam ko je uticao najviše od bendova na vaš zvuk i koji bendovi su generalno uticali na vas pojedinačno i na Overdrive kao kolektiv?
Gaga (Overdrive):
Moram da priznam da mi ustvari nikada nismo znali tačno kojem muzičkom pravcu pripadamo, niti nas je to nešto posebno opterećivalo. Jedni su govorili da smo ovo, drugi da smo ono, a mi smo ustvari Overdrive. Svako od nas ima svoje muzičke favorite, ali u suštini mislim da je najveći uticaj na nas ostavio Led Zeppelin.

HC: Jedan od razloga našeg susreta jeste koncert koji će se dogoditi 5. maja u Novom Sadu u prostoru ‘’SKC Fabrika’’. U pitanju je jubilej, odnosno proslava 20 godina od izlaska ‘’No More Words’’ albuma. Prvo pitanje vezano za jubilej koje se samo nameće je zašto Novi Sad, a ne rodni Zrenjanin?
Gaga (Overdrive):
Opet se sve desilo spontano, a i  Novi Sad je pored Zrenjanina naš grad tako da tu ustvari i nema neke razlike. Mi u Zrenjaninu trenutno imamo mali problem sa prostorima za nastup autorskih bendova tako da smo iz tog razloga prošlog vikenda napravili intimnu probu kojoj su prisustvovali 50-ak najbližih prijatelja benda. Koncert u Zrenjaninu će se desiti uskoro.

HC: Koncert u Novom Sadu će se dogoditi nakon dužeg perioda sviračke apstinencije. Zašto? Zbog čega se nekoliko godina čekalo da se Overdrive ponovo koncertno aktivira?
Gaga (Overdrive):
Kao što sam već spomenuo mi ustvari nsmo nikada prestali da sviramo nego smo jednostavno napravili pauzu od nastupa. Sada smo jednostavno osetili nekako da je moment da se ponovo javno aktiviramo. Mislim da se to desilo zbog trenutnih društvenih okolnosti u našoj zemlji.

HC: Gosti na vašem nastupu u Novom Sadu 5. maja biće bend iz Kikinde Downstroy. Koliko pratite domaću scenu i da li biste mogli izdvojiti neke domaće bendove koji su vam u poslednje vreme muzički dopadljivi?
Gaga (Overdrive):
Ne bih nikoga izdvajao.

HC: Na koncertu će se slaviti 20 godina od prvenca, a sedam godina je prošlo od poslednjeg albuma. Možemo li očekivati neki novi materijal u nekom skorijem periodu? Album, singl, EP...?
Gaga (Overdrive):
Uskoro će biti novi singl. Čućete…

HC: Ovim pitanjem bih završio ovaj interesantni razgovor. Kakva su vam očekivanja za 5. maj 2017? Da li će ovaj povratnički koncert značiti stvarni povratak ili nakon koncerta ide ponovno vraćanje na standby?
Gaga (Overdrive):
Mi smo nekako pristalice da se stvari dešavaju u pravo vreme tj. da imaju meru. Plan nam je da i dalje stvaramo muzku i da u narednom periodu imamo više nastupa.

HC: Hvala puno na ovom razgovoru i svu sreću vam moja malenkost i Helly Cherry web magazin želi u daljem radu i na povratničkom novosadskom koncertu. Za kraj, šta biste poručili vašim fanovima i našim čitaocima i čitateljkama?
Gaga (Overdrive):
Pratite svoje snove, slušajte sebe i ne odustajte nikada. Vidimo se na svirci.

Intervju pripremio Nemanja Mitrović Timočanin