Četvrti put zaredom Beograd je domaćin jesenjeg dela Indirekt festivala. Njegova letnja, glavna, edicija održava se od 2013. godine u Umagu (Hrvatska). Četvrtak, 11. oktobar je odabran za početak ovog showcase-a. Muzički deo programa odigrao se u Atom Akademiji na Dorćolu, dok je zvanični početak obeležen predstavljanjem 1PLAYED Sistema u SAE Institutu od 15 časova. Ivica iz Pančeva, Ki iz Kumanova i Slonz iz Šapca su bili oni koji su svojim muziciranjem razbili flašu za početak plovidbe Indirekt showcase broda ove 2018. godine.
 

Ivica - one man band iz administrativnog centra Južnobanatskog okruga, je nekih dvadesetak minuta nakon 21h započeo svoj polučasovni set. Čini mi se da je ova ,,sam sa gitarom’’ varijanta više bila iz nužde nego što to zaista treba tako biti, jer pored Ivana Kačavende, koji je bio na bini, sastav čini i Aleksandra Andonovska. U početku mi se jako dopalo ono što sam čuo, međutim kako je pesma, pesmu stizala tako sam gubio interesovanje. Ne znam da li je to do toga što je druga članica, iz ne znam kojih razloga, falila, ali jednostavno nije me kupio taj kantautorski prikaz. Na studijskim snimcima postoji i ritmička pratnja u vidu bubnjeva, međutim sinoć je tu bio samo glas, gitara i laptop pomoću kojeg je farbao prilično simpatične i atmosferične rifove. Što se instrumentalnog dela tiče, to je dobro uvežbano i jasno je da čovek svira svoje numere, ali vokalni deo je takođe bio upitan. Činilo mi se kao da jedva vokalno iznosi pojedine delove, a na par mesta je opasno falširao. Mislim da bi trebalo da razmisli o većem broju članova Ivice jer mi se čini da je ovako ipak preveliki zalogaj, barem za live izvedbu.

Oko 22h su se na binu popeli gosti iz Makedonije - Ki. Ovaj sastav sam prvi put slušao 2017. na Zaječarskoj gitarijadi gde su odneli titulu najboljeg takmičarskog benda, dok je drugi bio ove godine kada su otvorili 52. izdanje kao prošlogodišnji pobednici. Pohvale za programski menadžment showcase-a kod izbora muzičkih učesnika. Žal međutim ostaje što ih nije više naroda ispratilo. Moram da primetim da je daleko manji broj ljudi u publici u odnosu na protekli treći jesenji Indirekt. To ipak nije pokolebalo goste iz Kumanova koji su nas u nešto više od pola sata prošetali kroz svoj celokupni repertoar. Meni je najveću pažnju privukla pesma Grad koju krase lepi tonovi sintisajzera i koji su, doduše, u jednom momentu možda i preglasni bili. Datum 11. oktobar je inače Dan ustanka naroda Makedonije protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu, pa je jedan ženski glas auditorijuma uputio čestitku, na čemu se grupa zahvalila. Na kraju su se poklonili nekolicini nas koji smo im ispratili nastup i uz zvuke kompozicije My Way Frank Sinatra-e, otišli sa stejdža.

Poslednji bend prve festivalske večeri bio je Slonz. Imao sam prilike da ih ispratim uživo u par navrata i svaki put su bili dobri. Takvi su bili i sinoć. Ono što sam napisao kod sastava Ki, apropo brojnosti, ovde je kulminiralo – regresivno. No uprkos tome, ovi mlađani Šapčani su zaista sve od sebe dali. Muzika koju proizvode jeste alternative rock, ali ima i noize-a, te indie i malo post-punk zvuka. Pevač i gitarista Nikola nas je obavestio da su nedavno izbacili svoj album prvenac naziva Lepota u glavi i da ga za sada možemo slušati preko deezer-a. Pesme koje su se meni najviše dopale jesu Neki čovek, U Beogradu i poslednja, koju još uvek nisu krstili jer je sveže izašla sa probe. Ona malo kreće u neku svoju putanju koja melodijom nije u koloseku prethodnih numera. Četrdeset minuta aktivnog muziciranja i kraj u 23.40.

Na ovaj način su otvorena muzička vrata ovogodišnjeg Indirekt showcase-a. Sledi dva dana konferencija, svirki, druženja, zabave i obrazovanja. Četiri lokacije, od toga tri na kojima će se održavati koncerti, stoga, ostanimo budni. Očekujemo progres.

Nemanja Mitrović Timočanin