Američki sastav Sasquatch je sinoć, 25. oktobra, u beogradskom klubu Dorćol Platz priredio svojim ovdašnjim fanovima lepu muzičku predstavu. U pomoć im je pristigao, sličnog zvuka, bend iz Vranja – Cardinal Point, dok su se celokupne organizacije latile RockSvirke.

Vrata kluba su bila otvorena već oko 20 časova, a program je trebalo da počne u 21. U to vreme je još uvek trajala tonska proba prvog izvođača večeri, ali nekih desetak minuta nakon, eto Vranjanaca na bini. U pitanju je sastav imena Cardinal Point. Ova četvorka svira southern rock, što nekako i priličiti geografskom poreklu grupe. Šalu na stranu, momci to jako dobro rade, samo što ovo jednostavno nije u zvuk koji mene privlači, a još manje taj ,,anselmovski’’ stil pevanja. Međutim, sama činjenica da dolaze iz provincije i da stvaraju, za ,,izvan-beogradsko’’ podneblje, nesvakidašnju autorsku muziku, odnosno da se nisu opredelili za formiranje repetativog cover benda, ostvalja prostor za podršku. U svoj set od četvrdeset minuta uvrstili su numere sa albuma prvenca iz 2015. godine ,,Spit On Trust And Reliance", a najveću pažnju privukle su ,,Rise Above All’’, ,,Mesmerised’’ i ,,Stand’’, kojom su završili nastup u 21.40. Tipičnim akcentom juga Srbije pevač je još jednom uputio zahvalnost prisutnima i sa ostatkom ekipe napustio stejdž.

Posle preduge pauze bina na kojoj se već viorila zastava hedlajnera, beše spremna da primi trojac iz Los Anđelesa – stoner rock sastav Sasquatch. Iz srca američke države Kalifornije stižu Keith, Craig i Jason sa svojim muzičkim čedom koji za sobom nosi pet albuma, od kojih je potonji ,,Maneuvers’’ najsvežiji i čije su numere u najvećoj meri okupirale beogradsku set listu. No, ’ajmo redom. 
 
Sasquatch, promo fotografija
Dorćol Platz, prostor u kome se odigrao koncert, je sa jedne strane veoma zahvalan, a sa druge i nije u potpunosti. Prostran je, te više leži velikim događajima. Kod onih koji ne okupljaju obimnije mase fanova, deluje isprazno, posebno kada većina zauzme sedeća mesta na stolicama i krevetima koji krase enterijer. To je Amerima isprva i zasmetalo, pa su odmah na početku pozvali narod da se približi bini, što se i dogodilo. Ispred njih se u tim momentima stvorila gužva, dok je deo sa stolovima iza ostao pust. Svakako bolja varijanta od one obrnute. Zvuk je u startu bio na zavidnom nivou, a kako i ne bi kada imaju svog tonca, mada generalno Dorćol Platz krasi taj dobar sonični manir.

Pošto su svi našli svoje mesto pod osvetljenjem, svirka je mogla krenuti, tačno u 22.15. Stvar kojom su otvorili nastup bila je ,,More Than You’ll Ever Be’’ sa gorepomenutog, najnovijeg albuma od prošle godine. Nije bilo preteranog upuštanja u priču sa publikom, već su se maksimalno skoncentrisali na izvedbu. Sve što smo dobili od njih mimo ritmova, rifova i veselih lica bile su reči hvale, kako nama u auditorijumu, tako i organizatoru. Na repertoaru su se našle, između ostalih i trake ,,The Message’’, ,,Rational Woman’’, ,,New Disguise’’, ,,Just Couldn’t Stand the Weather’’... Bubnjar Craig je vokalom uleteo u pomoć pevaču i gitaristi Keith-u, koji me je neodoljivo podsetio na Freddy-ja (pevača Madball-a), na pesmi ,,Bringing Me Down’’. Ona je bila jedna od poslednjih numera večeri, dok su za sam kraj odabrali ,,What Have You Done’’, koja je proizvela prvu i jedinu šutku i prvu i jedinu reakciju koja nije iziskivala molbu sa bine, ako ne računamo aplauze.

Iako nije bilo preteranih fizičkih aktivnosti poklonika ovog benda (ne zaboravimo da je u pitanju pravac rock-a koji nosi atribut stoner), isti je pozvan na bis. Vratili su se, prethodno ispraćeni grmljavinom sa pojačala, i za kraj kraja odsvirali ,,Barrel of a Gun’’. Na taj način su okončali svirku na tačno pola sata pre ponoći.

Kapiram da su potom otišli u zelene oaze i još koju bocu Jack Daniels-a. Fanove, koji su na posletku i garderobu na binu bacali, su svakako ostavili zadovoljnima. To je najrelevantnije, ali jeste i to da je bend zadovoljan, a s obzirom na iskrene reči hvale upućene od strane basiste Jason-a na samom kraju svirke, rekao bih da je postignut ekvilibrijum satisfakcije. Najverovatnije.

Nemanja Mitrović Timočanin