Zamislimo da se pojavio bend pod nazivom Brian Hugh Warner. Bismo li kupili njihov nosač zvuka i poslušali ga? Vjerojatno ne bi, misleći kako se radi o lošoj američkoj country izvedbi iz Južne Virdžinije. Zato je gospodin Hugh uzeo umjetničko ime, te istim nazvao svoj bend Marilyn Manson, isprva nazvan Marilyn Manson and The Spooky Kids. Hugh (Marilyn) je rođen 5. siječnja 1969. godine u državi Ohio, a karijeru je započeo 1989. godine u Fort Lauderdaleu, na Floridi.


Glazbu koju stvara nije lako svrstati u određeni žanr, jer njegov svaki album drugačije zvuči. Svojom pojavom, tekstovima, te načinom izražavanja, oduvijek je bio sablazan za sve konzervativne skupine. Prvenstveno, njegovo umjetničko ime, kao i imena ostalih članova benda, stvoreno je od imena poznate ljepotice i imena serijskog ubojice. Tekstovi benda Marilyn Manson su često kritizirani zbog anti-religijskog sadržaja, čestih aluzija na seks, drogu i nasilje. Koncerti su im nerijetko zabranjivani, a prožeti su glamurom, snažnom šminkom i maskama. Zanimljivo je da je u lipnju 2003. godine Jon Wiederhorn s MTV.com izjavio kako je Marilyn Manson “jedini istinski umjetnik današnjice”.

Iza benda stoji 10 studijskih albuma te nebrojeno gostovanja na raznim kompilacijama. Da su iza sebe ostavili povijesni trag u svijetu metal glazbe – nije upitno. Jedino pitanje koje se može postaviti jest: Može li Marilyn „Hugh“ Manson podići ljestvicu kontroverze još više? Ako uzmemo u obzir video uradak za pjesmu „(S)aint“ koji je režirala i u kojemu se pojavljuje Asia Argento (kćer poznatog talijanskog redatelja, scenografa i producenta horor filmova Daria Argenta), a u kojemu su ujedno prikazane scene seksualnog odnosa i uzimanja narkotika, teško je reći. Mada, Manson ima još dovoljno vremena za sve što želi prikazati svijetu.

Mario Lovreković