Sinoć (19.10.) je u Cetinjskoj 15, među zidovima kluba Elektropionir, održan dvosatni koncert sastava Kanda kodža i Nebojša, kojim je obeležena decenija od objavljivanja albuma Deveti život.

Album, za koji je Oliver prvobitno želeo da se naziva Proviđenja, ali je kao ime ipak dobio sintagmu koja je veoma dobro poznata slušaocima ovog sastava, 2008. godine izglasan je za najbolji album izdat u Srbiji u izboru kritičara i posetilaca internet magazina Popboks.

Deveti život je Oliver, još te godine kada je objavljen, istakao kao album na kojem je psihodelija muzike KKN-a oslobođena, iako je uvek postojala u određenoj meri.
 
HC arhiv
KKN je tokom ovog, kao i svih prethodnih koncerata, publiku proveo kroz njene omiljene pesme, od kojih su one koje uvek budu ispraćene ovacijama Tajne letenja, Crveni konji, Deveti život i uvek najbolje prihvaćena Štastopojo.

Zvuk je bio odličan, čak se i nazad sve veoma dobro i jasno čulo, što bih rekla da je prednost Elektropionira kao uskog, a dugog prostora. Međutim, mana tog istog prostora je manjak mesta, a opšte je poznato da svaki koncert Kanda kodže i Nebojše isprati konstantno đuskanje publike. Ali, naravno, ko želi da đuska, taj će uvek napraviti mesta.

Ovog puta, kako je bilo u pitanju obeležavanje jubileja, svirane su pesme koje, lično, za šest godina redovnih odlazaka na koncerte ovog benda nisam imala prilike da čujem. Definitivno najbolje ispraćene bile su Mediteran i Ovde i sada, dok je prijem ostalih retko sviranih pesama bio prilično mlak.

Iako Oliver ovog puta nije trošio mnogo vremena na razgovor između pesama, vladala je standardna atmosfera KKN koncerta, koju ja neretko opisujem kao prave prekide stvarnosti. Shvatila sam da se upravo ta koncerna atmosfera može opisati jednom rečju - katarza.

Nakon što je publiku proveo kako kroz pesme sa Devetog života, tako i kroz one nastale pre i posle njega, bend je koncert priveo kraju. Kao bis pesma odsvirana je Jamajka, koja je označila završnicu proslave ovog desetogodišnjeg jubileja.

Ukoliko bend radi na nečemu novom, Oliver voli o tome da obavesti svoju koncertnu publiku, te je ovog puta rečeno da fanovi benda mogu da očekuju novi album KKN-a u decembru.

Jelena Ostojić