Elem, a sad malo o (e-)knjigama i kako ih preživeti u doba obilja... izgleda da, što je ponuda (elektronskih) naslova obilnija, to je teže u njoj pronaći dobru knjigu. A da je današnja ponuda obilna i zamamna, tu nema sumnje ni dileme: od trenutka u kom knjiga izađe, pa do trenutka u kom je čitate, prođe bukvalno par minuta, i to u udobnosti omiljenog nam kauča. I kako onda tom luksuzu reći „ne!“? Odgovor je – nikako. :) Lakoća nabavljanja elektronskih knjiga eventualno razvije tešku kupoholičarsku ovisnost čak i kod najkonzervativnijeg knjiškog moljca i zato nam je jedini spas u malko selektivnijem pristupu kupovini.


Prva linija preporuke su, naravno, rivjui. Oni po pravilu najviše pomažu, ali samo u meri u kojoj se sa rivjuistom nađemo po pitanju čitalačkih afiniteta. Ispada da pomenuto pravilo važi i za rivjue, taman koliko i za same knjige, jer koliko god me iritiralo kad mi preambiciozni rivju uvali slabu knjigu, toliko je šteta veća kada mi slab rivju pokvari dobru knjigu. U većini slučajeva nema zle namjere u slabim rivjuima, naprotiv, najčešće je upravo obrnuto - ljudi se oduševe i zanesu, pa spojlerima nametnu očekivanja kakva uglavnom smetaju pri čitanju. Otud mi ne prijaju preterano opširni rivjui koji više streme analizi nego reklami.

Druga linija preporuke je, naravno, reputacija samih autora, ali i to bi trebalo uzeti sa par obaveznih zrnaca soli... makar da čovek sebi ne uskrati iskrena oduševljenja kakva mogu da priušte upravo genijalni prvi romani. To je zaista retka dobitna kombinacija, kad čitalac bez ikakvih predrasuda i očekivanja sretne autora čija neobuzdana imaginacija još nije osedlana ma kakvim opterećenjima... neponovljiv događaj, bar za autora, koji teško da će potonjim romanima uspeti da proizvede istu reakciju, bez obzira na usavršavanje.

Treća linija preporuke bi bile nagrade, i to ne samo osvojene, nego nominacije uopšte. Bar kad su u pitanju već nam poznate i prestižne nagrade, fer je reći da je tu sve nominovano itekako vredno čitanja, tako da preostaje sortiranje samo po pitanjima afiniteta. E sad, kad se sve to uzme u obzir, kad se knjige „provuku“ kroz sva tri filtera, one koje pokupe najveći broj bodova budu zaista izuzetne knjige.

Lidija Beatović