Toby Driver je verovatno najpoznatiji kao frontmen avant-goth benda Kayo Dot (ex Maudlin of the Well) i basista pitagorejskih prog čarobnjaka Secret Chiefs 3 (ex Mr. Bungle). Tokom prošle decenije Driver je sa izuzetnom posvećenošću proučavao bezgraničnost muzike, od začudnog metala do finog post roka, od asketskih balada do fusion tripova iz sedamdesetih, sarađujući sa savremenim genijima kao što je John Zorn, Trey Spruance (ex Mr. Bungle, Faith No More), Mario Diaz de Leon (Oneirogen) i Jeremiah Cymerman. Kao solo izvođač na gitari, klavijaturama i vokalu, Driver istražuje mračni, svedeni neofolk na tragu Grouper, Michael Gira, Wooden Wand i drugih, sa diskretno progresivnom i uznemirujućom notom.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja "Madonnawhore", Toby Driver se vraća sa novim albumom "They Are The Shield" u kom evocira stvaralačku metodu razvijenu u periodu Maudlin of the Well: kantautorski senzibilitet uronjen u maglu sintisajzera, ekspanzivnih zvučnih okruženja, bogate kamerne orkestracije, praćen suptilnim perkusijama. Iako za rezulat imamo već prepoznatljiv mračni i melanholični senzibilitet, čini se da ovaj album predstavlja značajan korak u umetničkom sazrevanju. "They Are The Shield" se može opisati kao eksperimentalno kamerno delo koje može biti dobar saputnik u nadolazećim zimskim danima.

Ovoga puta ćemo u Novom Sadu 27. i Beogradu 28. novembra imati priliku da čujemo izvođenje poslednjeg albuma u pratnji: Timba Harris (violina), Charlie Schmidt (bubnjevi) i Nick Hudson (klavijature).