Mladi redatelji koji prave znanstveno fantastične kratke filmove često se bave time samo kako bi pokazali svoje sposobnosti vezane uz specijalne efekte. To nije opća kritika, iznimaka je naravno mnogo, ali “Singularity” australskog redatelja Samuela Jørgensena stvarno nudi samo to. Samuel je i inače poznat po tome što je radio na specijalnim efektima nekih poznatijih filmova kao što su “Thor: The Dark World” i “Hercules”, i po tom pitanju definitivno obavlja dobar posao, ali kao redatelj i scenarist izgleda da ne može ponuditi puno više.
“Singularity” prati već ekstremno puno puta viđenu formu u kojoj grupa tehnološki nabrijanih komandosa helikopterom dolazi do lokacije u kojoj moraju spasiti predsjednika od zlih robota. Nema tu pravih likova ili nečega za što ćete se moći emotivno uhvatiti, na kraju se sve vrti oko pet minutnog napucavanja, eksplozija i umiranja. Je li to loše? Ne nužno. Ovisi što želite dobiti gledanjem kratkih filmova.
Naravno, efekti zbilja jesu dobri i cijeli kratki film izgleda toliko dobro da bi mogao biti i dio nekog velikog holivudskog akcijskog SF-a. No pošto smo takve filmove već ionako gledali, možda bolje da ipak nije.
Na kraju možemo reći da ipak preporučamo film, mada čisto zato jer traje tek osam minuta. Ipak je riječ o jednom nepretencioznom radu dobrog izgleda. U njega je očito uloženo dosta vremena pa ajde, posvetiti im osam minuta nije puno. A ako vam ovaj kratki film bude loš, ne brinite, ionako ćete ga uskoro zaboraviti.


(Inverzija)