1954, Škotska, vreme božićnih praznika. Na bogatom imanju porodice Argajl, nađeno je telo majke Rejčel. Hladnokrvno ubistvo, bez pogovora. Sumnje padaju na Rejčelinog najmlađeg usvojenog sina Džeka koji biva uhapšen. Ali 18 meseci kasnije, čovek po imenu dr Kalgari pojavljuje se tvrdeći da ima alibi za Džeka. Počinje potraga...

To je početak adaptacije romana Nesreća nevinih (Ordeal by Innocence) kraljice kriminalističkih priča Agate Kristi iz 1958, koji se smatra jednim od njenih najboljih romana, a i sama spisateljica tvrdila je da je to najbolji roman koji je ikada napisala.


Mračne porodične tajne


Roman Nesreća nevinih uvodi nas u priču o Rejčel, imućnoj ženi koja, nažalost, nikada nije mogla da ima sopstvenu decu. Usvojila je petoro neželjenih mališana i pokušala da od njih napraviti savršenu decu. Ali svako od Reječlinih petoro dece po odrastanju je imalo problem zbog činjenice da ih je usvojila neurotična majka i poprilično bizaran otac. Nakon Rejčelinog ubistva, porodica Argajl prisiljena je da se vrati svakodnevnom životu, dok istovremeno nova saznanja o ubici i mračne, teške porodične tajne izlaze na videlo.

Glumačka postava serije može se i te kako pohvaliti nekim od najpoznatijih britanskih glumaca. Uz Bila Naja (Leo Argajl) koji se, nakon što mu je žena ubijena, priprema da se oženi nesnosnom (ali zanosnom) sekretaricom Gvendom (Alis Iv), a poznajemo ga iz filmova poput „Pirati s Kariba“ i „Hari Poter“ franšize, u seriji glumi i 53–godišnja En Hu (Rejčel Argajl), ne baš najbrižnija majka svojoj usvojenoj deci. En smo gledali u filmovima „Sati“ i „Četiri venčanja i sahrana“.

Elenor Tomlinson (Meri Darant) najstarija je od usvojene dece i iskreno mrzi svoju maćehu Gvendu, a Metju Gud (Filip Darant) ušao je u porodicu Argajl venčavši se sa Meri, ali to nije najsrećniji brak na svetu. Kristijan Kuk kao Miki Argajl zamenio je prvobitnog glumca Eda Vestvika (Gossip Girl) jer je Ed tada bio povezan sa seksualnim skandalom.

Sara Felps se adaptacijom romana Agate Kristi ujedno poigrava sa živcima gledalaca, polako otkrivajući komadiće neverovatne slagalice i kockajući se našim očekivanjima. Kuća porodice Argajl naizgled je idilična, ali kako se deca postupno budu prisećala svog detinjstva, tama izlazi na videlo. Ako ste čitali knjigu, znajte da je producentkinja promenila kraj priče, zato se usudite da sami predvidite ko je ubica posrnule „Velike majke“!