Kittie: Divlje mačke metal scene



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Ženski rock i hard rock bendovi kroz glazbenu povijest nikada nisu zaslužili dovoljno pažnje. Sjetimo se samo koliko su dobre bile The Runaways, bend kojega su krajem 1975. godine osnovale Sandy West (bubnjevi), Joan Jett (gitara) i Micki Steele (vokal/bas gitara). Nakon učestalih nastupa po Los Angelesu, The Runaways mijenjaju postavu, te se Sandy i Joan pridružuju Lita Ford na gitari, pjevačica Cherie Currie i basistica Jackie Fox. Upravo su one pomogle kasnijim ženskim rock skupinama The Go-Go’s, Sahara Hotnights, L7, The Donnas i Vixen u probijanju na scenu.

Recimo, curama iz britanske heavy metal grupe Girlschool je pomogao Lemmy Kilmister (Motörhead) nakon što je čuo njihov singl “Take It All Away”, dok su The Go-Go’s, djevojke koje su snažno napale top ljestvice još davne 1978. godine. Bend su sačinjavale: Belinda Carlisle (vokal), Jane Wiedlin (gitara i vokal), Margot Olavarria (bas) i Elissa Bello (bubnjevi).

Kasnije se kroz povijest rock, hard rock i metal glazbe pojavljuje sve više ženskih glazbenica, pogotovo vokala. Među najpoznatijim bendovima su: Warlock (Doro Pesch), L7, Arch Enemy, Within Temptation, Nightwish, The Gathering, Otep, Guano Apes, Lacuna Coil, Evanescence, Epica, In This Moment, After Forever, Therion, Butcher Babies, Jinjer i mnogi drugi.
 

Pored navedenih zapažene su i Kittie, kanadski bend koji su 1996. godine osnovale Fallon Bowman i Mercedes Lander susrevši se u teretani. Mercedesina sestra Morgan Lander pridružila im se na gitari i vokalu, a Tanya Candler na bas gitari. Svoj prvi album „Spit“ prodale su u 600.000 primjeraka na američkom tržištu. Uslijedilo je još pet albuma: „Oracle“ (2001.), „Until the End“ (2004.), „Funeral for Yesterday“ (2007.), „In the Black“ (2009.) i „I’ve Failed You“ (2011.). Ono što je činjenica jest da Morgan vokalno nije dovoljno snažna, ali sestre Lander i dalje drže sve konce u bendu. Kroz Kittie su prošle mnoge glazbenice, odlazile su zbog očite nadmoći sestara koje su i dalje u akciji, a u čast 20. godišnjice vlastitog stvaralaštva objavile su dokumentarni film pod naslovom „Kittie: Origins/Evolutions“ (2016.).

Mario Lovreković



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva