HABITANTS su 2015. godine osnovali Rene Rutten, inovativni gitarista legendarnog holandskog rock benda THE GATHERING, i njegova supruga Gema Perez. Ubrzo su za svoje ’film noir’ kompozicije pronašli idealni vokal u kristalnom i atmosferičnom glasu Anne van den Hoogen. Postava je kompletirana fluidnom ritam sekcijom sa Mirte Heutmekers na bas gitari i Jerôme Miedendorp de Bie-om za bubnjevima.


Preko IndieGOGO kampanje, sa samo jednim objavljenim singlom Meraki, bend je odmah ostavio izuzetno jak utisak na poštovaoce atmosferičnog roka širom planete i za nepunih nedelju dana od početka kampanje skupio više od 20 hiljada evra čime su finansirali zahtevno snimanje svog debi albuma. Pesmom Meraki bend je svetu poslao jasnu poruku: kreirati introspektivni album i muziku koja će nam svima pomoći da barem na trenutak pobegnemo iz haotične svakodnevnice i životnih problema.

HABITANTS zvuče hipnotično dok svoj sanjivi zvuk grade u slojevima raznih gitarskih efekata, u stilu Dead Can Dance i Cocteau Twins. Svih 9 pesama na albumu predstavljaju pejzaže u kojima slušalac putuje, luta, plovi, trči, leti... One Self govori o pojedincu kao usamljenom umu u ovom fragmentiranom svetu, govori o obmani, traumi, izolaciji, ljubavi, i grli život onakvim kakav je.

One Self je u celosti dostupan za preslušavanje na Habitants bandcamp stranici preko koje možete kupiti disk, ploču i digitalnu verziju albuma: https://habitantsband.bandcamp.com