Nikad bolje ozvučenje, vizualna ekstravagantnost i set lista puna iznenađenja

Britanski kraljevi svetske heavy metal scene – IRON MAIDEN – službeno su krenuli na novu turneju. Legacy Of The Beast otvorena je u velikom stilu,u subotu 26.5. u Talinnu. U nizu arena i festivalskih nastupa, Legacy Of The Beast 24. jula 2018. ugostiće i Arena Zagreb.

foto: JOHN McMURTRIE
Prošle subote, u Estoniji je koncertu Maidenovaca prisustvovalo 10 i po hiljada ljudi svih generacija. Uz dosad neviđeno visoki nivo scenske produkcije i senzacionalno unaprjeđenje zvuka, uspeli su publici – vernim starim fanovima i onima koji to tek postaju –prirede doživljaj za pamćenje. Baš kao što su i najavljivali, Saku Suurhall arenu pretvorili su u svoje igralište i platformu za ispreplitanje nekoliko različitih muzičkih svetova. Set listu punu iznenađenja popratili su nizom vizualno uzbudljivih događanja na sceni, među kojima su dah oduzimali vatreni topovi, impresivno realistični crkveni vitraji i lebdeća replika ratnog aviona.

Koncept svetske turneje Legacy Of The Beast inspiriran Maidenovom istoimenom mobilnom igrom i stripom, temeljen je oko nasleđa imena Legacy Of The Beast, a njihov menadžer Rod Smallwood naglasio je kako se radi o vrlo posebnom, dosad neviđenom showu. Tvrdi kako im je tematika ove History/Hits turneje dala prostora da budu kreativni i dobro se zabave planirajući je, a na pozornice širom sveta donesu šaroliku mešavinu novih i starih hitova uz mnoštvo iznenađenja za oko i uho.

Posebni gost i predgrupa Iron Maidena u Estoniji bio je američki metalcore sastav Killswitch Engage, a na koncertu u Hrvatskoj tu čast ima američki bend TREMONTI. Mark Tremonti, pevač i gitarista s kojim grupa deli ime, proslavio se u rock bendu Creed, te kao vodeći gitarista grupe Alter Bridge, a uz njega danas sviraju gitarista Eric Friedman i bubnjar Garrett Whitlock, dok je deo sastava jedno vreme činio i glasoviti basista Wolfgang Van Halen. Ova heavy metal struja iz Orlanda na Floridi donosi nam muzičko-žanrovski koktel trash metala, speed metala, alternative metala, hard rocka i post-grungea. Napalm Records ovog  juna će objaviti njihov novi album naslovljen A Dying Machine, a za žestoku svirku Maidenovaca publiku će zagrejati  aperitiv play listom vlastitih hitova poput Waste Your Time, Another Heart, All I Was, Cauterize i The Things I’ve Seen.
 
IRON MAIDENOVA set lista u Tallinnu:
01. Aces High (prva izvedba od jula 2014.)
02. Where Eagles Dare (prva izvedba od septembra 2005.)
03. 2 Minutes To Midnight
04. The Clansman (prva izvedba od avgusta 2003.)
05. The Trooper
06. Revelations
07. For The Greater Good Of God (prva izvedba od juna 2007.)
08. The Wicker Man (prva izvedba od avgusta 2011.)
09. Sign Of The Cross (prva izvedba od januara 2001.)
10. Flight Of Icarus (prva izvedba od septembra 1986.)
11. Fear Of The Dark
12. Iron Maiden
13. The Number Of The Beast
 
Bis:
14. The Evil That Men Do (prva izvedba od jula 2014.)
15. Hallowed Be Thy Name
16. Run To The Hills (prva izvedba od jula 2014.)