Sinoć, 28. juna, otpočela je 52. Gitarijada u Zaječaru. Park-šuma Kraljevica otvorila je svoje kapije brojnim rok poštovaocima i poštovateljkama iz zemlje i regiona. Najava difuzije kvalitetnih zvukova uspešno je realizovana već prve večeri festivala uprkos obilnim padavinama koje su zadesile najveći grad Timočke krajine. Organizator događaja je grad Zaječar, a ulaz i kamp su besplatni.

Pobednici prošlogodišnje Gitarijade, kumanovski sastav KI, imao je tu čast da u 21h otvori 52. zaječarski praznik gitare. U svojih nešto više od pola sata indie-elektro-rock repertoara pokazali su nam zašto su 2017. izglasani za najbolji bend Gitarijade.

foto: Maša Miljković

Organizatori su ove godine rešili da na (skoro) svakom mogućem polju udovolje fanovima najdugovečnije rok manifestacije u Evropi, pa su vox populi metodom na Kraljevicu doveli britanske legende Saxon. Istim principom su notorni heavy metal heroji zasvirali već u 22h, umesto u ponoć kako je prvobitno najavljeno. Evidentno je bilo da je masa, koja se okupila ispred bine isti prostor uzurpirala ne bi li posle 35 leta napravila veliki i lep doček Saxon-aca pri povratku u Srbiju. Nastup su započeli naslovnom numerom sa svog novog, gorućeg albuma "Thunderbolt", a upravo je ogromna zastava sa slikom omota ovog albuma bila sastavni deo bine tokom njihovog muziciranja.

Set lista se uglavnom oslanjala na "Thunderbolt", pa su se tako na njoj našle stvari "Nosferatu (The Vampires Waltz)", "The Secret of Flight", "Sons of Odin"... Međutim, najveću pažnju, kako instrumentalno, tako i porukom, izazvala je numera "They Played Rock and Roll", posvećena ikonama metal i rock zvuka, Motörhead-u. Pevač Biff Byford, inače odeven u kapetansku englesku uniformu ispod koje se nazirala upravo majica benda koga opevaše, nas je u uvodu pesme uputio u rano poznantvo sa Lemmy-jem i ekipom koje datira čak iz 1978. i još jednom iskazao poštovanje prema bendu sa kojim su utemeljili NWOBHM zvuk krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

S obzirom na činjenicu da su poslednji put Srbiju posetili 1983. godine, valjalo je prisetiti se pesama koje su u to vreme bile aktuelne, a koje su ostavile permanentni pečat u istoriji heavy metal muzike. U to ime negde na početku odsviraše "Motorcycle Man", nešto kasnije "Power & the Glory" i "Never Surrender", te "747 (Strangers in the Night) i na posletku, za sam kraj himnetinu "Princess of the Night".

Publika, među kojom se vijoriše srpske zastave, ali i jedna bugarska, nije dozvolila da se vremešni metalci povuku sa bine bez bisa. "Wheels of Steel" i "Denim and Leather" su dodatno rasplamsali emocije auditorijuma i na taj način postavili trešnju na šlag uspešne audio torte koju su Englezi podarili ovdašnjim fanovima. Nakon sat u dvadeset minuta efektivne i energične svirke, u 23.20, Saxon-ci se pokloniše i napustiše binu.

Usledio je takmičarski deo Gitarijade, upravo onaj po kome Gitarijada i jeste jedan od najznačajnijih festivala na ovim prostorima. Program ove, kao i prethodne vodi Dejan Cukić. Pre početka nastupa ne(dovoljno)afirmisanih grupa Cukić je izneo podatak da je kroz tamičarski deo Gitarijade prošlo njih 658. Ove godine u odnosu na prošlu, bendovi su imali prilike predstaviti se sa dve pesme. Infinitiv iz Požarevca/Beograda, Kler iz Novog Sada, Red Danger iz Negotina (nastupali i prošle godine), moji lični aduti Cornix iz Banjaluke i Navy Ne Obećava iz Beograda bili su učesnici prve polufinalne večeri 52. Gitarijade u Zaječaru.

Pedeset minuta iza ponoći najdugovečniji "Ramones punk rock" sastav sa ovih prostora, zagrebački Psihomodo Pop, zauzeo je stejdž. Davor Gobac i ekipa su svojom (muzičkom) predstavom u trajanju od sat i dvadeset minuta i 20 odsviranih pesama uveselili publiku koja nije poklekla pod naletom kiše. Negde oko 2  sata iza ponoći ona je nažalost pojačala intenzitet, pa je vrlo malo ljudi nastup odglelo do kraja.

foto: Maša Miljković

Svirku su otvorili pesmom "Telegram Sam" sa prvog albuma "Godina Zmaja" iz 1988. godine. Meni je ovaj bend, a pogotovu taj njihov album posebno drag iz razloga što sam kao dete od 5, 6 godina (možda čak i ranije, ali da ne preterujem) svoje prve dodire sa rokenrolom sticao baš putem ove kasete koju sam nasledio od oca rokenrolera. Nisam mogao sakriti zadovoljstvo, ni činjenicu da su mi oni verovatno najveći aduti ovogodišnje Gitarijade.

Sa ovog legendarnog albuma odsvirane su još i "Kad sam imao 16", "Nema nje (Zauvjek)", "Frida", kao i njihov najveći hit "Ja volim samo sebe", koji je naišao na najbolju reakciju publike. Kuzma na klavijaturama, a posebno saksofonom je čitavom nastupu davao posebnu draž što se posebno manifestovalo u gorepomenutoj numeri "Nema nje", inače prvoj snimljenoj traci grupe ikada. Ni drugi albumi nisu zanemareni, pa su tako "Sexy magazin" predstavili sa "Bomba" i "Pinokio", a "Srebrne svinje" pesmama "Osjećam se haj mozak baj baj" i "Starfucker". Na kraju su usledili moji favoriti sa debi-albuma "Nebo", koje se u tim trenucima otvorilo, i "Ramona" za sam kraj.

Dejan Cukić je potom ponovo dobio mikrofon ne bi li najavio poslednji revijalni bend večeri - Johny Ranković & The Churlians, sa kojima je nastupio i Žika Jelić. Ipak, kiša je oterala skoro sav narod sa Kraljevice, te je tek nekolicina njih ispratila ova nastup koji se završio u 3h.

Može se reći da je ovogodišnja Gitarijada uspešno startovala. Publike je bilo u zadovoljavajućoj brojci, ali opet ne i onoliko koliko se očekivalo i koliko zaslužuje ovakav jedan, dugog trajanja, festival, kao i bendovi koje on donosi. Očigledano je da su i organizatori očekivali veći broj ljudi, ako uzmemo u obzir koliki je deo Kraljevice ograničen zaštitnom ogradom.

Posebno bih pohvalio odličan zvuk, predobru rasvetu i impozantnu binu 52. praznika gitare. Ono što bih zamerio organizaciji jeste neshvatljivo ogolićenje podloge koje je dovelo dotle da je koncertni prostor postao močvarno tle po kome se jedva moglo hodati, a odlazak do WC-a činio gotovo nemogućim. Ako izuzmemo deo u nesporednoj blizini stejdža koji je posipan rizlom, ostatak terena je bio gotovo neprohodan. Ovoliku količinu padavina niko nije mogao predvideti, ali bi valjalo za ubuduće naći rešenje i za suve, i za vlažne (ne)prilike i bez čupanja trave.

U narednim danima nas takođe očekuje bogat muzički sadržaj, a poslednje veče donosi najveće ime koje će Gitarijada ugostiti do sada - Billy Idol. Doduše, ukoliko ozdravi do nastupa jer je već dva koncerta na turneji otkazao zbog upale sinusa. Držimo fige!

Umalo da zaboravim. Ovogodišnji rokonačelnik je Petar Peca Popović, rok kritičar i novinar, legenda muzičke žurnalistike.

Nemanja Mitrović Timočanin