Nikada nisam bio preterano sklon da muziku posmatram kroz teritorijalnu prizmu, ali desilo se, eto, pre par godina da sam uz pomoć Njegovog Visočanstva YouTube-a i čuvene funkcije Recommended for you slušajući Tool (album 10,000 days) nabasao na grupaciju bendova koji su pored relativne žanrovske sličnosti imali i još jednu zajedničku crtu – svi su dolazili iz zemlje u kojoj se održava prvi teniski grand slam u godini (ili iz zemlje iz koje potiču UGG čizme; sve zavisi od interesovanja ☺).  

Bilo mi je prosto neverovatno da je ta mikro scena sve vreme bila ispod mog muzičkog radara s obzirom na kvalitet i broj bendova u opticaju, ali opet, kada nešto nije mainstream za to se teško i čuje. Sada naravno imamo gore pomenuti YouTube pa je i pronalaženje muzike koja zadovoljava lične ukuse znatno pojednostavljeno na globalnom nivou.  


Ova muzička avantura počela je bendom Karnivool (na slici) i pesmom New day. Odmah zatim sledi preslušavanje kompletnog albuma Sound Awake, 2009 koji je pravo remek delo i koji bez problema može da stane rame uz rame sa svim boljim modernim prog rock/metal albumima (neko bi isto ovo rekao i za prethodni album benda Themata, 2005). Put dalje vodi do bendova Dead Letter Circus i The Butterfly Effect koji sa po veoma kvalitetna tri albuma stavljaju pečat na celokupnu priču i jasno daju do znanja da je ovo jedno od najboljih muzičkih otkrića u poslednje vreme. Bendovi se dalje ređaju kao na pokretnoj traci: Breaking Orbit, COG, Floating Me, Sydonia (trivia: ovo je jedan od omiljenih bendova Rendija Blajta, pevača Lamb of God i Kori Tejlora, pevača Slipknot/Stone Sour), Sleep Parade... To me je nateralo da malo razmislim i da, kada već razmišljam u tom pravcu, zaključim da sam do tog momenta od australijskih bendova voleo jedino Silverchair (u ovom kontekstu moram da izdvojim i njihov album Diorama, 2002), a sada već imam još barem desetak novih dobrih bendova. Nije loše. Uopšte nije loše.

Ali pre nego što nastavim sa toplim preporukama želeo bi da se vratim na početak teksta, gde sam spomenuo i bend Tool, jer ne bi želeo da budem pogrešno shvaćen kada je žanrovska odrednica u pitanju. Od gore pomenutih bendova možda dva ili tri benda u pojedinim momentima podsećaju na Tool. Svi oni uglavnom kombinuju alt- metal, hard rock, electronicu, rock, jazz... Ima tu i dosta fuzije i cross-overa u pojedinim momentima. Ali ta neka progressive rock/metal crta se konstantno provlači kroz muziku svih, pa je bilo zgodno  inkorporirati je i u sam naslov teksta. Dakle kao i kod svih modernih rock/metal bendova treba očekivati zanimljiv muzički kolaž i eksperimentisanje sa dozom autentičnosti koja karakteriše svaki od njih.
U svakom slučaju puno kvalitetne muzike. Ja bih za početak lično izdvojio sledeće:
3.    The Butterfly Effect – Begins here
4.    Breaking Orbit – The time traveller
5.    Sydonia – Reality kicks
                              
Dalje je na Vama...
Na kraju treba pomenuti i da, pošto je i sam tekst donekle retrospektivan, neki od bendova više ne postoje, a da su članovi drugih krenuli u nove muzičke avanture.
U svakom slučaju ako ste ljubitelj ovakvog zvuka iskreno se nadam da ćete pružiti šansu ’’progresivnim ozijima’’ jer je oni definitivno zaslužuju.  Nećete pogrešiti. Obećavam.

Nemanja Danilović