Cetinjska ulica poznatija kao Art'n'Music district vrvela je od dobrih vibracija tokom četiri martovska dana


Na drugoj regionalnoj muzičkoj Kontakt konferenciji učestvovali su predstavnici najznačajnijih festivala iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, predstavnici izdavačkih kuća iz regiona, poznati muzičari, urednici muzičkih portala, autori muzičkih spotova, entuzijasti koji vode manje koncertne prostore, a specijalni gost bila je Impala - gosti iz Belgije, Asocijacija nezavisnih muzičkih izdavačkih kuća i kompanija: više od 100 učesnika iz 10 zemalja!

,,Posle prvog izdanja Kontakta, održanog pre tačno godinu dana, nismo mogli ni da zamislimo koliku smo lavinu tema pokrenuli i na koliko smo pitanja iz oblasti muzičke industrije zapravo dali odgovore! Druga Kontakt konferencija je to dokazala! Duplo više učesnika, duplo više dana i duplo više posetilaca ugostili smo od 21. do 24. marta u krugu Cetinjske ulice, koja je od početka bila naša baza", kazali su po završetku Kontakta 2018 oni koji su se ,,usudili" da ovakav projekat pokrenu u Beogradu: koncertna agencija i izdavačka kuća Odličan Hrčak, Marsh Creative Production i Kišobran kolektiv.


,,Samoodrživost festivala", bio je lajtmotiv drugog izdanja Kontakt konferencije, a generalni zaključak jeste da je neophodno da dođe do brisanja kulturnih granica u regionu, da dođe do profesionalnog ujedinjenja svih festivala, da se iskustva i primeri pozitivne prakse razmenjuju češće od jednom godišnje na konferencijama poput Kontakta, jer će na taj način muzička industrija konačno i biti prihvaćena kao jedna od značajnijih u privredi regiona, odnosno prepoznata od strane javnih institucija, lokalnih samouprava i nadležnih ministarstava.

Kao rastuća privredna grana u kojoj je sve više profesionalnih delatnika iz ove oblasti, ne samo entuzijasta, kako se to nekada smatralo, muzička industrija je i važan adut za privredni razvoj regiona.


Osim inspirativnih panela, tribina i okruglih stolova, na kojima su se kroz diskusiju razmenjivala iskustva i prezentovali primeri dobre prakse, drugo izdanje Kontakta imalo je i edukativan karakter.

Izuzetno su posećene bile radionice ,,Kako snimiti muzički spot" i ,,Buffer - studija slučaja", kojima je prisustvovao veliki broj studenata iz različitih oblasti produkcije, a na kojima je okupljena "all star" ekipa predavača, koji su u neformalnoj atmosferi, podelili lična iskustva sa budućim profesionalcima iz oblasti audiovizuelne industrije.

,,U Beogradu sam za četiri dana video više koncerata, nego što bih to uspeo u Splitu za četiri godine" reči su jednog od posetilaca druge regionalne Kontakt muzičke konferencije. A sviralo se u ta četiri dana na više lokacija: u Domu omladine Beograda, SubBeernom centru, Elektropioniru, na Spratu i u Ljubimcu. Bilo je više od 50 muzičkih nastupa, a glavni muzički program sam po sebi je mogao da se nazove ,,festivalom": nekoliko hiljada Beograđana i gostiju prestonice uživalo je ekskluzivnom nastupu Antona i Hevi Hipi Bejbi, Zvuka ulice, koncertima Nikole Vranjkovića, Obojenog programa i grupe Kanda Kodža i Nebojša.


Na Kontaktu su otvorene i tri značajne muzičke izložbe:
- "My Life Making of..." splitskog reditelja Žareta Batinovića,
- ,,Vlada" izložba fotografija Goranke Matić posvećena Vladi Divljanu, koja će i u naredna dva meseca moći da se poseti u Marsh Open Space-u i
- Izložba Dejana Marića - vektorski crteži popkulturnih heroja i heroina, koji su takođe još uvek otvorena za sve posetioce u kafeu Šikarica - Skadarska 22 (do kraja marta).