U moru agresivnih albuma koje sam preslušavao zadnjih nedelja u kojima su dominirali agresija, mistična atmosfera i „growl“ vokal, lepo mi je legla promena u vidu melodičnog heavy benda „Visigoth“. Iako nisam nikada bio trve metalac, već sam naginjao ka graničnim podžanrovima bučne muzike, bilo je grupa koje sam gotivio stalno ili povremeno. Pomenuću samo bendove kao što su Saxon, Running Wild, poneki album od Judasa, Helloween sa Kiskeom i tako dalje. Na albumu „ Conquerors Oath“, koji je inače, drugi po redu ovih Amera iz „grada Mormona“ Solt Lejk Sitija, sam pronašao uticaje svih ovih bendova kao i evidentno nasleđe jednih Manowar, Omen ili ranih Maidena, dakle apsolutni omaž metalu osamdesetih. 

Prijatno sam iznenađen kvalitetom svirke, a čak ni pevač nije onako iritantan kako znaju da budu frontmeni trve metal grupa. Produkcija je malo tanja, ali verujem da je i to urađeno namerno, ne bi li se dobio pravi šmek osamdesetih. Naravno, tekstovi su o ratnicima, mačevima i kraljevima, a omot je kako i treba, prilično smešan i predstavlja ženu ratnika na oklopljenom konju ispred nekog zamka. Ono što mi se dopada su odlične melodije sa sjajnim refrenima koji se lako pamte i još lakše pevuše. Bolje od ostalih su svakako, „Warrior Queen“ koja je i prvi singl sa albuma. Preporučujem da spot ne gledate jer se u njemu smenjuju bend u pokušaju da liči na Judas Priest, pre svega imidžom i pokretima i kvazi ratnik sa mačem i buzdovanom. U sporijem delu pesme čujemo i flautu koju na spotu svira pevač, a mrzelo me da istražujem da li je svira i na albumu. Ako vas zanima izguglajte. Prilično brza „Blades In The night“ je izvrsna za skakanje sa bine, recimo, a „Salt City“ je potpuno zaličila na najbolje dane grupe KISS (zajedljivci će se upitati da li je takvih dana uopšte bilo, ali ja Kiss-ovcima skidam kapu za sve što su uradili u popularizaciji metala i rokenrola). Uostalom, momci znaju da prave pesme i smišljaju „catchy“ melodije . To što mi se njihov imidž ne sviđa je moj problem. Mišljenja sam da treba da postoje ovakvi bendovi koji nas podsećaju na šta je ličio metal kad je bio mlad. 

„Conquerors Oath“ je dobar album i ako vam se sluša pravi heavy metal (neki ovo ubrajaju i u power, ali ne bih se baš previše složio sa njima) dajte šansu „Visigoth“-u...

Stalno mi je u glavi scena kako četiri metalca sa redenicima i bodljama šetaju kroz reku mormona koji ih gledaju popreko ☺)

Zoran Popnovakov