Veličanstveni šoumen



Sviđa ti se? Javi ostalima!

U 2016. dobili smo ‘’La La Land’’, sada je na red došao novi, obećavajući predstavnik iz sveta mjuzikla.

''Veličanstveni šoumen'' je američka, muzička drama, objavljena krajem 2017. godine. Film predstavlja debitantski rad reditelja Majkla Grejsija, a glave uloge tumače Hju Dzekmen, Zek Efron, Mišel Vilijams i Rebeka Ferguson. Ovaj mjuzikl inspirisan je životnom pričom Feniasa Tejlora Barnuma, koji je živeo u 19. veku, i njegovim prepoznatljivim cirkusom sastavljen od raznih tipova neobičnih ljudi koji su postali prava atrakcija. Film je do sada zaradio skoro 200 miliona dolara, a nominovan je i u tri kategorije: Najbolji film iz žanra mjuzikl ili komedije, Najbolji glumac (Dzekmen), i Najbolja pesma (''This is me''), koja je tu nagradu kasnije i osvojila. Zanimljivo je da je ideja za ovaj film najavljena još 2009. godine, u kojoj je glavna uloga takođe, još tada, dodeljena Džekmenu.
 

Priča prati mladog, siromašnog dečaka Barnuma koji se zaljubljuje u Čeriti, devojku iz bogate porodice. Uprkos negodovanju njenih roditelja, pre svega oca, njih dvoje ostaju u kontaktu i, nakon što Čeriti završi školu, venčavaju se i dobijaju dve devojčice. U nedostatku posla, a u želji da svojoj ženi i deci pruži bogat i komforan život iz snova, kakav im je obećao, sada već, odrasli Barnum (Džekmen), dolazi na ideju da oformi cirkus. U tom cirkusu on traži ljude, iliti ''nakaze'', sa neuobičajenim fizičkim izgledom i nedostacima, ali i neverovatnim sposobnostima, da glume i igraju u njegovom muzeju. Vrlo brzo njegove tačke počinju da privlače veliki broj gledalaca, ali i kritičara, nakon čega on postaje jedan od najpoznatijih šoumena na svetu.

Ovo je jedna veoma inspirativna, duboka i emotivna priča o čoveku koji se, uprkos svim problemima koje je imao, imao svoju viziju, i uspeo da ostvari svoj san. Kako se radnja bude odvijala, film će nam slati još više poruka gde nas, između ostalog, uči i da ne treba da se krijemo i stidimo onoga šta jesmo, već da to što smo različiti pretvorimo u prednost. Bez obzira na samu priču, ono što ovaj film čini posebnim jesu muzičke numere u njemu. Svaka muzička scena i njihov performans su fenomelano odrađene u svakom pogledu. Od produkcije, neverovatne koreografije, kostima, do izuzetno pamtljivih i inspirativnih pesama. Verovatno bi neke scene bile prilično dobre i bez ubacivanja muzičkih tačaka, koje bi u njima iznenada počinjale, ali ovo je ipak mjuzikl - i film se mora prihvatiti kao takav. Glavni fokus je svakako na tim veselim i emotivnim pesmama, dok ubrzana radnja filma nije dozvoljavala i razvijanje veće drame, kojih je bilo, i mogle su postati dosta ozbiljnije. Ali, i pored toga, film nam daje dovoljno prostora za pobuđivanju naših emocija, u sagledavanju onoga kroz šta glavni likovi prolaze. Sam lik Barnuma mora da se izbori sa sopstvenim problemima i izazovima kako bi postao bolja osoba, suprug, ali i vlasnik sopstvenog cirkusa, a to jeste emotivno putovanje.

Kompletna glumačka ekipa je sjajno obavila svoj posao. Većini uglavnom smeta dečija gluma u filmovima, ali devojčice, koje su glumile Barnumove kćerke, pokazale su da imaju dosta talenta. Prava glumačka magija dolazi, naravno, od Hju Džekmena koji, nakon Logana, dokazuje da može isto tako dobro odigrati i velikog šoumena. Čovek koji zrači svojom harizmom i prisustvom u svakoj sceni ovoga filma. Bilo da igra, peva ili glumi. Zek Efron se takođe pojavljuje u ovom filmu, i ovde pokazuje da, još od ''Srednjoškolskog mjuzikla'', nije zaboravio da igra i peva.

I da, neke scene sadrže i nepotrebno korišćenje specijalnih efekata u prikazivanju, recimo, slona ili lava, a možda će se nekome i činiti da je film previše natrpan pesmama, ali to je već stvar ukusa. Ono što je najbitnije u vezi sa ovim filmom jesu poruke koje ova priča šalje, a ima ih nekoliko. Uz već neke spomenute, film nas takođe uči i da se sa popularnošću ne može kupiti sve, i da su od slave i popularnosti bitnija porodica i njena ljubav, i da se tu krije najveći uspeh. Definitivno najbolja strana ovoga filma su Hju Džekmen i bezbroj pamtljivih muzičkih numera. Za neke od njih biste sigurno imali želju da poslušate i nakon gledanja filma. ''Veličanstveni šoumen'' je preporuka za sve ljubitelja mjuzikla, a čak bi i oni koji ne dele ljubav prema istom, mogli prijatno da se iznenade, i da nakon gledanja filma, bioskop napuste ispunjeni i u veselijem raspoloženju, jer je to ono što njena priča i nudi.

Nemanja Veljković



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva