Tetsuo



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Izdavač: Fox LHV, 1988.
Režija: Shinya Tsukamoto
Scenarij: Shinya Tsukamoto
Gl. uloge: Tomorowo Taguchi, Kei Fujiwara

Radnja:

Sasvim običnom Japancu se tkivo i meso počinju pretvarati u nakupine starog željeza. Istovremeno, traži ga Japanka koja je robot, u biti ženka robota (???). Na kraju filma, njegov preobražaj je potpun i u završnoj borbi njih dvoje se spajaju u jednu veliku, živuću i inteligentnu nakupinu starog željeza kojoj je glavni cilj pokoriti cijeli svijet i pretvoriti sve u staro željezo.

Osvrt:

Gledanje ovog filma je naporan audio-vizualni doživljaj. Korištena je crno/bijela tehnika snimanja, uz brojna prebacivanja između kadrova bez nekakve posebne povezanosti. Kvaliteta kadrova je jako loša, zbog lošeg osvjetljenja se u nekim scenama ne može razlučiti gdje prestaje tijelo, a počinje glomazna nakupina željeznog otpada. Kamera je očito bez stativa i kadrovi su pucani iz raznih kuteva. Iako je sve to namjerno rađeno, u nekim trenucima je jako zanimljivo. Zbog svega toga, ovaj film iziskuje ponovljeno gledanje nakon par dana.

Glazba opisuje gibanje strojeva i likova u filmu. Sami stil glazbe je onaj početni New Techno/Rave iz 1992, ali iz teške underground scene. Na primjer, scena obrade rastaljenog željeza u željezari gdje je glavni lik voditelj pogona je popraćena glazbom na način da se sa svakim udarcem basa izmjenjuju kadrovi, a scene se ponavljaju određenim ritmom. Sve to se odvija dok glavni lik doživljava bolne promjene na tijelu stojeći na stepenicama iznad pogona.

Uz "normalnu" radnju filma, ubacuju se kratki filmovi koji se ponavljaju, ali svakim ponavljanjem su sve duži i duži, i otkrivaju nam sve više i više. Tako doznajemo detalje o ljubavi između glavnog lika i djevojke njegove, otkrivamo da su njih dvoje i čovjek s početka filma zajedno sudjelovali u automobilskoj nesreći. To sve pomaže da otkrijemo uzrok njegovih promjena.

Sve u svemu, vrlo zanimljiv film, snimljen na užasno zanimljiv način, ali nipošto film koji ćete gledati radi odmora i "ubijanja vremena". Svakako iziskuje barem dva gledanja, ali samo zato što je nekonvencionalno snimljen, tj. stvari u filmu nisu razjašnjene na nama znani način.

Highlightovi:


    Početna scena guranja metalne šipke u bedro
    Najjača metamorfoza dok je s djevojkom na večeri u njegovom stanu
    Gibanje robota kroz grad pomoću raketa u petama

Ocjena: 8,5/10

Toni



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva