Naziv: Eva Ras / Stevo Žigon
Žanr: experimental screamo, emogrind, powerviolence
Godina: 2017 / 2018
Izdavač: Confusion Specialist Records

Pored benda Ljubiša Samardžić, koji gaji sličan hc/pxvx zvuk, Filip iz Confusion Specialist Records-a je odlučio da se posveti malo hermetičnijim i zagonetnijim doajenima srpske kinematografije, usudiću se, onima sklonim eksperimentu, koji su u svoje vreme hrabro istupali nesvakidašnjim ulogama, kao što Filip to radi sada, kao student režije i muzičar.
Srećne li i čudne podudarnosti.
Ovo su njegovi omaži Evi Ras i Stevi Žigonu, a ja sam mu u šali predložio da sledeći glumac koga bude "screamovao" bude - Taško Načić. ;)


Demo za Evu Ras, koji je prethodio ovom istoimenom studijskom uratku je bio i siroviji, kao uvertira ovom iščašenom eksperimentu. Bio sam oduševljen onim što sam čuo, a još više kada sam čuo ovo. Iskreno, nisam neki ljubitelj screamo-a (predrasude su učinile svoje, ali i gomila loših bendova) i powerviolence-a, međutim, kada sam čuo takav zvuk u ovakvom maniru, isprepletenog sa grindcore fintama i "ozbiljnijom" kombinacijom screama i growla, to je bio pun pogodak. Pored toga što ovo zapravo i nije klasičan pxvx, niti grindcore i screamo, već unikatni zvuk, sa eksperimentalnom niti, potkrepljen samo JEDNIM dijalogom ili monologom iz filma, što je apsolutni netipično za ove žanrove. Izuzetno me smara kad hoću da slušam grind album (čije su pesme ionako kratke) i onda navale semplovi od minut ili dva (grrr!) iz svih mogućih trash/horror/C-produkcija filmova, dok je to Filip uspešno izbegao i taj filmski sempl plasirao pre outro-a. Pohvaljujem ga za to!
Inače, ceo album traje celih 8 minuta, a stekao sam utisak da traje barem 20, iz prostog razloga jer ima odličan koncept i drži neprekidno pažnju.

S druge strane, Stevo Žigon je kao projekat već bliži onom konceptu sa formom sempl-pesma, jer je tako i produciran. Ogromna razlika je u tome što ovi semplovi nisu dugi, niti ikad korišćeni u ove svrhe (tu se, verujem, pokazalo Filipovo poznavanje materije), a i sama muzika je dobrano žešća od Eve Ras - još jedan razlog zašto sam ovako uporedo uzeo da recenziram dva ovakva slična projekta.
Iako je ovo zvanično demo snimak, očekujem da će studijska verzija biti još bolja. Instrumenti su čistije snimani, eksperiment je za sada po strani, ali verujem da će Filip spremiti neko iznenađenje. Kao što sam napomenuo, ljubiteljima grinda će više prijati S/Ž,zbog žestine i svesnog malecnog udaljavanja od screamo priče.

Malo je projekata, a i svestranih mladih ljudi kao što je Filip, stoga me neće čuditi ako ne završi u produkciji nekog domaćeg filma, gde će obezbediti i soundtrack - verujem u njega. ;)

Desya Lovorov