Goblini su bili neophodni deo scene devedesetih a ipak čini se da su danas jači nego ikada. Teme u njihovim pesmama su često veoma lične te je lako poistovetiti se sa njima. Zato je nezahvalan posao izdvojiti samo deset pesama ovog benda. Svako muziku doživljava na svoj način i možda je vaše iskustvo sa Goblinima drugačije od mog ali poruke koje oni šalju su dovoljno jasne i svima bliske. Uz novi singl „Jedan Za Sve“ objavljen pre nekoliko dana, zakazanim koncertima u Novom Sadu i Beogradu, Goblini kao da ne planiraju da uspore. A smeši nam se i novi album...
 

10. Ima nas (’U Magnovenju’, 1996. godina) Ne možemo da pričamo o Goblinima a da ne počnemo sa ovom pesmom. Mnogi su se pronašli u ovom tekstu, valjda smo mi koji volimo ovakav zvuk otpadnici društva pa nam muzika pomaže da shvatimo da nismo usamljeni. Sami stihovi: „Kada misliš da si sam, mi smo ovde ima nas gomila!“ dovoljni su da objasne o čemu se radi.



9. Daleki put (’Re Contra’, 1999. godina) Posvećena svima koji su pobegli odavde i o onima koji to planiraju. Život je nepredvidiv i može da te odvede na putovanje koje nisi planirao. Jedna od njihovih pesama od koje se naježiš kada je čuješ.



8. U magnovenju (’U Magnovenju’, 1996. godina) Budimo iskreni neki od nas su eksperimentisali sa opijatima i ovi stihovi imaju dovoljno smisla zbog toga. A oni koji su bili dovoljno pametni da to ne pokušavaju, bravo za vas!



7. Deca iz komšiluka (’Roba Sa Greškom’, 2013. godina) „Mi smo ista ona deca iz komšiluka što ste im sjebali pola života“ – bolna istina života u Srbiji. Na žalost tekst ove pesme je danas aktuelniji nego kada se pojavio pre pet godina jer ništa se nije ni promenilo.



6. Ne trebam nikome (’Re contra’, 1999. godina) Zar nismo svi ovo pomislili barem jednom u životu. Kada zavlada depresija, prorade emocije, osetiš se izdanim, prevarenim, onda proživljavaš ovu pesmu.



5. Sam-Phone-Glas (’Istinite Priče I Deo’, 1994. godina) Ovo je jedna od najboljih ljubavnih pesama ikada snimljenih. Ne znam da li je tekst nastao iz autobiografskih iskustava članova ali detaljno opisuje neke od mojih raskida a verujem i mnogih drugih koji su je čuli.



4. Ona (misli da zna) (’U Magnovenju’, 1996. godina) Devojke mi vas mnogo volimo ali se ponekad uopšte ne razumemo. Ma koliko vas obožavali umete da budete naporne. Verujem da bi ste i vi isto rekli i za nas muškarce ali ipak vi samo mislite da nas znate.



3. Bolje soko u ruci nego guska u krevetu (’U Magnovenju’, 1996. godina) Možda današnji klinci ne kapiraju zašto bi neko u pola dva uključivao TV Palmu i na tome im zavidim, ali ostatak pesme će im služiti kao dobar reper u onome što ih očekuje u vezama sa suprotnim polom.



2. Punk's not dead (’Najbolje Priče’, 1997. godina) Ključna rečenica ove pesme i života u Srbiji: „Mi to nismo tražili vi ste ovo od nas stvorili“. Punk nije mrtav, niti planira da umre, to je barem jasno!



1. LSD se vraca kuci (Jagode) (’Istinite Priče I Deo’, 1994. godina) Ova pesma se peva za sve one koji nisu izdržali, koji su potražili izlaz tamo gde ga nema, koji su prerano otišli. Droga je zajeban hobi, sa tim nema zezanja.



Bonus:
Anja, volim te (’U Magnovenju’ 1996. godina) Nezvanična himna Goblina, tekst koji svi znaju napamet od početka do kraja i rado ga pevaju. Nastala kao posveta Anji Rupel u obradi pesme „Kako bih voleo da si tu“ njenog benda Videosex. Sa godinama uspeva da izađe iz okvira rock muzike i postane opštenarodni hit, izvodi se i na svadbama (potražite na youtube). Delovaće kao da im se uvlačim ali da od tuđe pesme napraviš svoju, to mogu samo najveći!



Mike Stankovich