Fabrique Belgique je četvoročlani powerpop/alt pop-rock bend iz Novog Sada. Nastao je decembra 2010. godine kao projekat, koji je prvenstveno trebao da se bavi studijskim radom. Međutim, pet godina kasnije, nakon snimanja prvog singla “Forbidden Fruit” u Studiju Alfa iz Novog Sada (Mix/Master - Studio Blaze Beograd), momci iz benda odlučuju da, dotadašnji projekat, pretvore u bend, što se ubrzo i dešava. Po okupljanju celokupne sadašnje postave benda, Fabrique Belgique ulaze u studijo (Blaze Beograd) u aprilu 2017. godine, snimaju prvi EP koji se sastoji od 5 pesama, i objavljuje video singl “One Last Time”. Trenutno bend završava prvi album, radi na novom video singlu i sprema se za prve promotivne nastupe.


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?
U početku je to bio samo Milošev projekat, tadašnja želja je bila da pokušamo da napravimo pop-rock bend po uzoru na tada popularne brit pop bendove, ali se to vremenom promenilo. Sada samo želimo da pravimo pesme bez nekih preteranih žanrovskih ograničenja, onako kako mi mislimo da te pesme treba da zvuče. Pošto inspiraciju nalazimo i u modernoj pop muzici, i u raznim podžanrovima rock muzike, slušaoci prilično dobro reaguju na tu “heavy” ali “catchy” mešavinu koju mi stvaramo.

Motivi i filozofija benda...
Nemamo nekih posebnih motiva, osim želje za stvaranjem pesama. Naravno, želja nam je i da uskoro svoju muziku iznesemo pred što veći broj ljudi, kako putem izdanja, tako i na nastupima. Što se filozofije tiče, potvrđuje se ona stara, svima poznata: Što više ulažemo, više nam se vraća. I pri tome ne mislimo samo na materijalna ulaganja.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?
Totalno je lično ispucavanje energije i lično pražnjenje, svi tekstovi su veoma lični, ali upakovani tako da svako može da pronađe neko svoje shvatanje istih.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?
Dok je sve ovo bilo samo projekat, bilo je jako teško, međutim, sve se promenilo tim prvim pravim singlom, jer lakše je naći ljude koji bi se posvetili bendu, ako im pokažete konkretno šta je to što želite da radite. Drugi problem je to što, npr. u našem bendu 3 člana su zaposlena, a bassista 6 meseci godišnje svira na kruzerima. Treba vremena dok se isfiltrira ekipa koja ima jednaku viziju i volju da u ovako nešto ulaže malo preostalog slobodnog vremena. Ne želiš da znaš na šta liče naši dogovori za termine za probe i snimanja...

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...
Kao i svaki bend koji tek počinje sa autorskom pričom, mislimo da je generalno problem to što niko ne zna “kako i šta dalje”, tj. kako doći do medijske pažnje, kako biti zapažen, kako doći do izdavača, menadžera itd. Ali kako svima, tako i nama...

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?
Iako smo mislili da bi to što pravimo najviše odgovaralo nekom afterparty pop žanru (ono što pustiš curi kada se vratite kući sa neke dance ili punk žurke), dobre reakcije nam stižu sa najneočekivanijih strana. Tako da ćemo se truditi da Fabrique Belgique pustimo svakome i u svakoj prilici!