Godina iza nas će ostati upamćena po tragedijama, samoubistvima, seksualnim skandalima i nekim stvarno izuzetnim izdanjima na muzičkoj sceni. Šteta što se na ovakvim listama odaberu samo deset naslova jer je ponuda bila bogata tokom 2017. Alternativna scena iznova dokazuje da je sve snažnija i preti da se pretvori u glavni trend po broju ljudi koji prate dešavanje na istoj. Najzinimljiviji albumi protekle godine su pred vama a kada razmislimo o tome šta nas sve čeka tokom 2018. imamo samo razloga da se radujemo!
 

Enter Shikari - The Spark
’The Spark’ je prekretnica u Enter Shikari karijeri, ogoljen, iskren i neobično pozitivan. Sada sa mnogo manje gitara ali više sintisajzera kreću u pravcu koji deluje veoma iskrenije. Novi zvuk benda, koji je od starta kreirao muziku koju drugi nisu mogli ni da zamisle je do sada najambiciozniji projekat u koji su se upustili. Enter Shikari su bend koji ne prestaje da iznenađuje! Pored muzike koja se igra sa vašom maštom, od prve minute treba obratiti pažnju na tekstove koji se bave egzistencijalnim problemima ali i optimističniim pogledima u budućnost.
Pesme koje se izdvajaju: The Sights, Live Outside, Rabble Rouser, Airfield

Ocean Grove - The Rhapsody Tapes
Ocean Grove nisu samo još jedan bend novog talasa australijskog metal-a već su neko ko unosi neočekivanu svežinu na toj sceni. Njihova prednost je to da nemaju ograničenja. Umeju da budu jako teški i eksperimentalni ali i veoma orijentisani ka komercijalnijem zvuku. Ovo izdanje je podeljeno na tri dela: metal – ono što bi moglo da se opiše kao metal, rock - sa nekim laganijim pesmama i techno – u nekoliko kratkih numera a kroz sve se provlači i hip hop...
Pesme koje se izdvajaju: Intimate Alien, These Boys Light Fires, When You're This High You Can Say What You Like

Neck Deep - The Peace and the Panic
Neck Deep - najpoznatiji pop punk bend sa Velsa je rešio da osvoji čitav svet! Sa trećim albumom ’The Peace and the Panic’ ulaze u mainstream vode na način na koji neće da posrame ni jednog fana koji je sa njima od početka. Sam album deluje ispeglanije i sa manje oštrine od prethodnog ali ipak sadrži neke od najtežih numera koje su do sada snimili. Bend zvuči perfektno i mnogo kompleksnije nego ranije. Kroz album se propliću klasični pop punk segmenti sa par veselih i nekoliko tužnih momenata.
Pesme koje se izdvajaju: In Bloom, Don't Wait, Motion Sickness, Happy Judgement Day

Northlane – Mesmer
Northlane su ovaj album objavili preko noći bez ikakve prethodne najave. Razlog je jednostavan, to je bio poklon fanovima i zahvalnost za sve godine podrške. 'Mesmer' ima momenata kada Nortlane zvuče kao Bring Me The Horizon ili čak kao alt.rock bend ali ima i momenata kada su teži nego ikada. Njihova originalnost na metalcore sceni danas je opšta neophodnost. Jedinstveni po svom muzičkom izrazu ostavljaju nas bez daha a konkurenciju daleko iza sebe.
Pesme koje se izdvajaju: Citizen, Solar, Veridian, Zero-One

Brutus – Burst
Belgijska trojka Brutus se pojavila niotkuda. U svemu drugačiji, pevačica je i zapravo i bubnjar, a muzika je mešavina garage / punk / noise zvuka. Energija koju imaju bi mogla da se flašira i prodaje. 'Burst' je njihovo debi izdanje i pohvalno je kako su izbegli zamku da zvuče jednolično što ume da bude problem kod bendova koji kreiraju svoj zvuk. Na žalost njihova muzika nije ona koja će privući široke mase. Odavno se nije pojavio bend koji je svojim prvim izdanjem ponudio nešto ovako posebno.
Pesme koje se izdvajaju: All Along, Drive, Baby Seal

While She Sleeps - You Are We
Ko su While She Sleeps? Jedan od najperspektivnijih metalcore bendova Britanije. Rizikovali su sve i ušli u produkciju ovog albuma bez izdavača. Uz pomoć fanova na pledgemusic su bez problema dostigli svoj cilj i snimili 'You Are We', album koji smo zaslužili. While She Sleeps su posle nestvarno dobrog 'Brainwashed', na svom trećem albumu 'You Are We' primetno ublažili zvuk ali kompleksnost pesama je i dalje ono što ih izdvaja od drugih. Ovo nije jedan od onih "na prvo slušanje" albuma ali kada ga upoznate u detalje iznova mu se vraćate.
Pesme koje se izdvajaju: Hurricane, Civil Isolation, Silence Speaks

In Hearts Wake - Ark
Zbog ovakvih bendova metalcore opstaje kao žanr! In Hearts Wake sa 'Ark' prelaze u svet velikana. Za razliku od nekih, oni nisu kompromitovali svoj zvuk, ostali su verni muzici koju sviraju i poruci koju šalju. 'Ark' je nešto posebno, potvrda zrelosti i iscrpnog rada i ne preporučuje se onima koji nisu navikli na kvalitet. U novim pesmama In Hearts Wake na momente zvuče još teže nego što smo navikli ali to se savršeno uklapa sa melodičnim delovima kojih ima u dovoljnoj meri. Četvrti In Hearts Wake album je sve ono što tražite od ovog benda ali i malo više. Godine iskustva učinili su ih kreativnijim i zanimljivijim.
Pesme koje se izdvajaju: Passage, Waterborne, Warcry, Nomad

Propagandhi - Victory Lap 
Posle skoro trideset godina rada Propagandhi uspevaju da iznenade čak i najvernije fanove. Kao bend odavno nisu imali album koji će biti jedan od onih po kojem će neki od nas pamtiti ovu godinu. ‘Victory Lap’ nije samo punk album, već je i hardcore a pre svega crossover trash. Moćan od početka do samog kraja. Ovaj materijal predstavlja bend u najboljoj formi. Bez obzira koji je vaš omiljeni pravac u muzici danas, ovo je izdanje kojem treba posvetiti pažnju.
Pesme koje se izdvajaju: Comply/Resist, Letters To A Young Anus, When All Your Fears Collide

Creeper - Eternity, in Your Arms 
Creeper su bend koji vraća slavu punk muzici, ali pošteno i na veoma pristojan način. 'Eternity, In Your Arms' je dinamičan, na momente emotivan, ali uglavnom predivan. Ovo nije tipično punk rock izdanje već izlazi iz okvira onoga što se na toj sceni traži. Creeper će morati dobro da se potrude da nadmaše ovo što su objavili.
Pesme koje se izdvajaju: Black Rain, Suzanne, Hiding With Boys, Misery

Foo Fighters - Concrete And Gold 
Posle zaslužene pauze Foo Fighters su se vratili na velika vrata, kako smo i očekivali. ’Concrete and Gold’ je njihov deveti album i bez problema možemo govoriti o njemu kao remek delu. Povratak korenima je kliše izraz ali olako upotrebljiv u ovom slučaju. Na ovom materijalu se oseća uticaj Pink Floyd, The Beatles, Queen, Fleetwood Mac. Neverovatno je kako su uspeli da ponude nešto sasvim novo u svojoj muzici. Bez obzira što su inspiraciju potražili u zlatnom dobu hard rock muzike ovo nikako nije retro album. ’Concrete and Gold’ je moderan i oštar a kada je to potrebno uz njega može i da se pleše.
Pesme koje se izdvajaju: Run, The Sky Is a Neighborhood, Arrows

Mike Stankovich