Ime: Razočarenje
Album. “Bez pardona”
Izdavač: TIOLI
Godina: 2017
Žanr: rock/punk-rock

Ako mislite da je pravi punk-rock umro ili da je na „aparatima“ samo zbog par bendova koji sebe nazivaju pankerskim, a uvaljuju se na jedan te isti festival - varate se. Ako mislite da danas nema iskrene muzike uopšte - varate se opet.

Pored „razočaravajućeg“ naziva benda, njihov album ne pita za zdravlje već direktno upire lampom u lice i šamara. Koliko sam primetio, bend je sastavljen u odnosu 'mlade snage:veterani' kao 2:1, što se i da primetiti po prilično laganom ali poletnom toku i energiji koja karakteriše ceo album.

Na prvo slušanje mi se produkcija činila malo „mršavija“ nego što sam navikao na bendove koji neguju ovakav zvuk, ali sam kasnije shvatio da sam preslušavao u žurbi. Tu nema bombastičnih refrena (iako skrivenih hitova i favorita uvek biva), nema zapaljivih slogana karakterističnih za mega-popularne bendove i, najbitnije po mom mišljenju, nema utrošenih reči u vetar. Ono što me je zapravo „kupilo“ kod ovog albuma je ogoljena iskrenost u pesmama, koja gazi kao pankerska čizma (oprez: metafora je u pitanju), tekstovi koji su lirički jednostavni, ali dovoljno efektni da nateraju na razmišljanje o sopstvenom okruženju, ne tako sjajnoj situaciji u državi i drugim stvarima koje nas sve skupa pogađaju, nemaština i , društvena nepravda – da ne nabrajam dalje, maltene sve te nedaće su sabrane u stihovima. Kao i uvek, neću se baviti posebno pesmama i tražiti ne znam kakva skrivena značenja, već ostavljam slušaocu da sam probere gorčinu i pomirenje u istom košu, koji su krajnje bolni i kristalno jasni svima.

Kao što možete i da naslutite, Razočarenje nije mnogo poznat bend, sem u lokalnim okvirima. Naspram ranijih snimaka koje imaju, trenutna postava ima velike šanse da razvija dalje zvuk, jer spajaju mladost i iskustvo. Takođe, „Bez pardona“ je jedno od najboljih izdanja koje je TIOLI izbacio ove godine, po mom skromnom mišljenju.

Ukoliko ste ljubitelj bazičnog rock/punk-rock zvuka, i ako volite da čujete iskren i jednostavan „no-bullshit“ tekst, bez auto-cenzure ili cenzure, Razočarenje je bend za vas!

Ceo album možete preslušati na zvaničnom TIOLI YouTube kanalu.

Desya Lovorov