20. jula 2017. godine Chester Benington pevač Linkin Parka izvršio je samoubistvo. Njegova dugogodišnja borba sa depresijom je na taj način okončana. Sedmi studijski album njegovog benda, ’One More Light’ dočekan je na nož od strane kritike najviše zbog izostanka gitara i zvuka po kome su poznati. Ono što tada nije bilo očigledno su tekstovi u kojima je Chester pisao o borbi koja se dešava u njegovoj glavi. Danas te pesme čitamo kao njegovo oproštajno pismo.

Posle ovog nemilog događaja svi Linkin Park tekstovi kao da su dobili novi smisao, sve reči koje je on ikada otpevao kao da direktno ukazuju na ono što se „moralo“ dogoditi. Benington je bio introvert sa traumama iz detinjstva i uspeo je lako da se pronađe u srcima tinejdž fanova koji se i sami bore da shvate koja je njihova svrha na ovom svetu. Hitovi kao „One Step Closer“, „Crawling“, „Numb“ i „In The End“ su brzo postali mantra generacije od koje se mnogo očekivalo ali niko nije znao šta zapravo. Milenijalci su rođeni da se pretvaraju da imaju srećan život na svojim profilima na socijalnim mrežama, dobijajući svepotrebnu afirmaciju brojem lajkova na svakoj novoj slici. Chester Bennington je postao glas te generacije a u svojim pesmama on je nalazio način da „priča“ o problemima koji i njih muče.

Danas posle ponovnog preslušavanja ’One More Light’ albuma skoro da je jasno da je njegova smrt bila izvesna. Kao da je hteo da se oprosti od svih nas ili je samo pokušavao da pronađe snagu pisavši o problemima koji mu ne daju da živi.

Neke od pesama nude dvosmislene poruke:

Talking To My Self“: The truth is, you turn into someone else; You keep running like the sky is falling; I can whisper, I can yell; But I know, yeah I know, yeah I know; I'm just talking to myself
ili „Battle Symphony“: I been searching for the courage; To face my enemies; When they turn down the lights.

Jeziva „Heavy“ direktno opisuje stanje u kome se nalazio:

I don’t like my mind right now
Stacking up problems that are so unnecessary
Wish that I could slow things down
I wanna let go but there’s comfort in the panic
And I drive myself crazy
Thinking everything's about me
Yeah, I drive myself crazy
'Cause I can’t escape the gravity

I'm holding on
Why is everything so heavy?
Holding on
So much more than I can carry
I keep dragging around what's bringing me down
If I just let go, I'd be set free
Holding on
Why is everything so heavy?


Predivnu „One More Light“ napisao je Mike Shinoda za prijatelja koji je preminuo od raka, Chester je posle istu posvetio Chris Cornellu kada je on izvršio samoubistvo. Proročki tekst ove pesme kao da nije bio puka slučajnost:

If they say
Who cares if one more light goes out?
In a sky of a million stars
It flickers, flickers
Who cares when someone's time runs out?
If a moment is all we are
We're quicker, quicker
Who cares if one more light goes out?
Well I do

The reminders pull the floor from your feet
In the kitchen, one more chair than you need oh
And you're angry, and you should be, it's not fair
Just 'cause you can't see it, doesn't mean it, isn't there


Smrt Chester Benington-a, Chriss Cornell-a i Robin Williams-a je pokazala da niko nije imun na ovaj mentalni poremećaj. Po statistici milioni ljudi se bore sa depresijom i anksioznošću. Najvažnije je potražiti stručnu pomoć jer ovakvu borbu ne treba niko sam da vodi. Poremećaji kao što su depresija i anksioznost ne smeju olako da se shvataju!

Mike Stankovich