Otep je američki nu metal bend iz Los Angelesa osnovan 2000. godine. Iza sebe imaju sedam studijskih albuma, dva EP-a i jedan live album. Naziv benda je zapravo anagram riječi „poet“, jer pjevačica i svojevrsna šefica Shamaya uglazbljuje svoju poeziju i tako nastaju pjesme.

Isprva ih je primijetila Sharon Osbourne, te pozvala da gostuju na Ozzfestu, a to se zbilo čak prije nego što su potpisali za neku diskografsku kuću i izdali svoj prvi nosač zvuka. 2001. potpisuju ugovor s Capitol Records i izbacuju EP „Jihad“, dok već sljedeće godine objavljuju prvi studijski album „Sevas tra“, što je čitajući obratno „Art saves“. Na ljestvici Billboard 200 album je dosegao 145. mjesto, a 86. na UK Albums Chart.

Drugi album „House of Secrets“ objavljuju 2004. godine i dosežu 93. mjesto na Billboard 200. Nakon trogodišnje turneje, 20. ožujka 2007. godine potpisuju ugovor s diskografskom kućom Koch Records i objavljuju svoj treći album „The Ascension“  koji promoviraju s popularnim Static-X početkom proljeća 2007. Unatoč originalnom datumu objavljivanja, album je odgođen na neodređeno vrijeme zbog tadašnjeg spajanja Capitola i Virgin Records. Najveća vrijednost bila je 81. Mjesto na Billboardu 200 i 6. na US Independent Charts. Album je također imao oko 10200 prodanih albuma u prvom tjednu izdanja.

2009. godine Otep potpisuje izdavački ugovor s Victory Records, te izlazi album „Smash the Control Machine“ koji je ponovio susret s bivšim članovima Mark "Moke" Bistanyjem na bubnjevima i Rob Pattersonom na gitari. Na albumu su ujedno gostovali  Koichi Fukuda na klaviru i Emilie Autumn na violini, te je došlo do suradnje s Holly Knight koja je koautor pjesme "You're a Woman Now". Holly je ujedno koautor pjesme "Perfectly Defected" s albuma „The Ascension“ .
Bend kreće na turneju „Shock & Raw Tour'“ Sjeverne Amerike s 2Cents, Five Finger Death Punch i Shadows Fall. 2010. bend napušta basist Jay McGuire, 2011. izlazi album „Atavist“, a već sljedeće godine live album „Sounds Like Armageddon“.

22. siječnja 2013. izlazi album Hydra za koji Shamaya tvrdi kako je posljednji album grupe Otep. Bend je i dalje po turnejama u Americi i istočnoj obali Australije, a početkom 2014. potvrđuju kako će ipak objaviti još jedan album. Potpisuju ugovor s izdavačkom kućom Napalm Records i u proljeće 2016. izlazi album „Generation Doom“.

Ono što je Otepu donijelo slavu je prvenstveno Shamayin snažan i ponekad brutalan vokal od kojega se ježi koža, a zatim i elementi death metala koji se izvrsno spajaju s žanrom nu metala. Prvi hitovi “T.R.I.C.“ i  „Blood Pigs“ nikoga nisu ostavili ravnodušnim, kao i ostale izvedbe koje krase izvrsni tekstovi. Osim što svojim vokalom mnoge muškarce ostavlja daleko iza sebe, Shamaya je ujedno pjesnikinja, slikarica i aktivistica koja je nominirana za ‘Iznimnog glazbenika’ na 21. godišnjem izboru za nagrade Gay & Lezbijskog Saveza protiv izrugivanja (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation Media Awards). Bori se za prava gay zajednice, te upozorava na prisutnost homofobije i diskriminacije.

Ukoliko bend opstane u budućnosti, moglo bi se dogoditi da im idući album bude još bolji od „Generation Doom“ za kojega kritike kažu kako je njihovo najbolje izdanje.

Mario Lovreković – Lovra