I dalje na pravom koloseku: DISview sa Discharge



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Britanski bend Discharge je po drugi put posetio Srbiju na ovogodišnjem Exit festivalu. Petrovaradinska tvrđava je opet ugostila jedan od najuticajnijih svetskih muzičkih sastava. Mojoj malenkosti je pružena prilika da u nekolio minuta, koliko su vremenske prilike dozvolile, porazgovara sa članovima grupe o novom albumu ’’End of Days’’, uticajima, d-beat zvuku, tekstovima itd. Na moja pitanja su odgovarali pevač Jeff J.J Janiak, gitaristi i braća Terence Tezz i Anthony Tony (Bones) Roberts i bubnjar David Proper Caution.

Roditelji d-beat zvuka, uzori mnogih eminentnih gitarskih bendova (Metallica, Sepultura, Machine Head, Napalm Death...), katalizatori anarhističke tematike u tekstovima punk grupa i još mnogo toga, glavom, gitarom i bubnjem – Discharge.


HC: Odmah na početku ovog intervjua moram da priznam da mi je izuzetna čast voditi ovaj razgovor sa vama. (prim. aut. nestanak struje)
Roudi: Nisam ništa dirao. verovatno je frižider. Nije trebalo da ga uključim.

HC: Ovo mora da je zbog intervjua (prim. aut. obostrani smeh). Prošle godine ste izdali novi album ’’End of Days’’. Da li ste zadovoljni njime i na kakvu je reakciju fanova naišao?

J.J: Zadovoljni smo. Veoma smo srećni sa njim. Mislim, kao i sa svim što ti se smuči nakon određenog vremena. Previše puta čuješ i počinje da te smara. Želiš da radiš nešto novo... Već smo počeli da radimo na novim pesmama.

Tezz: Aleluja.

Proper: Stvar je u tome što takvim stvarima želiš da se vratiš na pravi kolosek. I mislim da smo uspeli. Mislim da smo i dalje na pravom koloseku. Tako da smo svi srećni sa njim.

J.J: Čini se da je sve prošlo super i da se dopada ljudima.

HC: Super. Vi ste verovatno jedan od najuticajnijih pank bendova ikada. Veliki broj poznatih bendova je obradio neke od vaših pesama. Kako gledate na tu vašu poziciju u istoriji muzike?

J.J: E to je pitanje! Da, dobro je to.

Proper: Ali ni jedan od tih ’’kul’’ bendova nas nikada nije poveo na turneju sa njima. Što je poprilično smešno. Ako smo toliko uticajni, zašto nas jednostavno ne kontaktiraš i kažeš ’’hajte s nama na tour’’. Niko to nikada nije uradio.

J.J: Nakon ovoga će hteti.

HC: D-beat, pravac unutar hardcore punk muzike je imenovan po vama. Takođe, veliki broj bendova ima prefiks DIS u njihovom nazivu što referira na ime vašeg benda. Kako pak na to gledate?

Proper: On je tvorac d beat-a (prim.aut. pokazuje na Tezz-a). Sada svira gitaru doduše. Tako da je on verovatno najbolji da odgovori na to pitanje.

Tezz: To je bio dar. Bio je to stil sviranja koji sam prihvatio jer zapravo nisam ni bio bubnjar i tek sam počeo da sviram taj fazon. Bend je prihvatio šablon. To je jednostavno dar i bilo ko, ko želi da ga ima neka ga uzme. To je moj poklon.

HC: Kul. Zaključili smo da ste veoma uticajan bend, ali ko je uticao na vas?

J.J: U ranim danima su bili Pistolsi ili tako nešto?

Tezz: Da, da. Zapravo sam ja odatle i izvukao ime za bend – Discharge. Sa ’’Never Mind The Bollocks’’ albuma. Iz pesme ’’Bodies’’, kada kaže ’’I’m not discharge’’ što me je momentalno privuklo. U tom trenutku nisam imao pojma šta ta reč uopšte znači, ali je zvučala neverovatno dobro i jednostavno sam želeo da nazovem bend tako. Što smo i učinili.

HC: Ovo već nisam znao.

Tezz: E, znači uboli smo u centar ovim.

HC: Imate snažne društveno-političke tekstove. Da li je bilo teže tada, na početku naći inspiraciju za iste ili je teže danas?

J.J: Ja nisam bio u bendu od početka, ali od kad jesam do sada, mislim da nije ništa teže danas nego onda jer smatram da je svet još gori. Misliš da će se stvari poboljšati vremenom, ali je ipak sve gore i gore... Znaš, svi ti novi zakoni svakog dana. Ne možeš ovo, ne možeš ono. Sloboda mi je oduzeta i ostavljena da umre u ime sigurnosti. Nije toliko teško pevati o tome šta se događa, tako da...

Proper: Uvek dogrevaš vatrom.

HC: Ovo vam je drugi put da svirate u Srbiji, prvi put ste takođe nastupali na Exit festivalu. Kakva su vam očekivanja za večeras?

Tony: Nadam se da će biti bolje od prvog (prim.aut. smeh).

HC: Prvi put je bilo odlično, bio sam na tom nastupu.

Proper: Jedva čekamo.

HC: I poslednje pitanje. Da li možete poslati neku poruku vašim punk, metal i hardcore fanovima Srbije i regiona koji će čitati ovaj intervju?

Proper: Budite iskreni prema sebi.

Tony: Trebalo bi da imamo novi materijal sledeće godine ili do kraja iduće godine.

Tezz: Koje je bilo pitanje? (prim.aut. smeh).

Proper: Poruka.

Tezz: Nastavite da radite ono što radite. Postoji mnoštvo prostora za puno novih bendova. Samo nastavite snažno...

HC: Sa prefiksom DIS.

Tezz: Tako je.

Intervju pripremio Nemanja Mitrović Timočanin



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva