Zar heavy metal nije izumro pre nekih deset godina? Trivium se svakako trude da to opovrgnu novim albumom ’The Sin And The Sentence’. Ovo je jedan od bendova koji bi trebao da se nađe na tronu novih velikana scene uz Avenged Sevenfold i Bullet For My Valentine. Ovaj album će da im pomogne da se barem malo približe tom cilju.

Izdanje otvaraju snažno naslovnom numerom „The Sin And The Sentence“. Osnova novog materijala je power metal ali ima i sasvim dovoljno modernih uticaja kao i nešto težih rifova. Matt Heafy je pokazao svoje sve bolje vokalne sposobnosti i može se reći da je ovo njegov najbolji album kao pevača. U skoro sat vremena Trivium su uspeli da ispune album samo onim što ga čini dobrim. Nema nepotrebnih proserevanja u dugim solažama, mlitavih balada ili napadno death metal izdrkavanje. Numere kao: „Beyond Oblivion“, „Betrayer“, „The Wretchedness Inside“ nam daju nešto teži zvuk i definitivno su za starije fanove. Poslednjih godina su Trivium više uzdržani i melodični to se oseća u pesmama kao: „Other Worlds“, „The Heart from Your Hate“, „Beauty in the Sorrow“. Epska „The Revanchist“ ostavlja najdublji trag na ovoj ploči najviše zbog svoje kompleksnosti.

’The Sin And The Sentence’ je izdanje za fanove i nerealno je očekivati da neko van tog kruga prihvati ovaj album. Trivium su ponovo pokazali da su bend koji ima budućnost. Njihov stil nije baš konkretno definisan jer vole i tradicionalno ali ne beže ni od modernog metal-a, to može nekome da smeta ali to je odlika samo velikih bendova. 

Mike Stankovich