Širokom narodnim masama poznat je kao… The Tick! Amazonova serija o ovom neuobičajenom superheroju imala je svoju premijeru krajem avgusta. Kako je ova nesvakidašnja kreacija nepoznatog umetnika koja je prvobitno nastala za potrebe reklamiranja lanca prodavnica stripova uspela da postane kulturni fenomen koji ima svoj sopstveni strip serijal, video igru, brojne igračke, jednu animiranu i dve igrane adaptacije?

The Ticka je sredinom osamdesetih godina prošlog veka osmislio osamnaestogodišnji Ben Edlund. Danas je Edlund veoma uspešan producent i scenarista sa zaista impresivnim brojem ostvarenja kao što su Angel, Firefly, Supernatural, Gotham, The Venture Bros. i Powers. Ali u ono vreme bio je samo nepoznati student umetničke akademije koji je pasionirano kupovao stripove u jednoj od prodavnica New England Comicsa. Edlund je kreirao velikog plavog (na početku je bio braon) superheroja kao maskotu za bilten koji je izdavao New England Comics. NEC je finansirao objavljivanje samostalne crno-bele strip serije o ovom junaku koja je, ubrzo nakon izlaska prvog broja 1988. godine, stekla kultni status među ljubiteljima stripova.

Prema originalnom konceptu The Tick je bio misteriozni, odbegli mentalni bolesnik sa supermoćima koji je sebi dao zadatak da štiti Grad od zla. The Tick je sebi ubrzo pribavio pomoćnika Arthura, bivšeg računovođu sa lažnim iluzijama o superherojima, koji je sam sebi napravio leteće odelo.

The Tick je bio subverzivna i urnebesno zabavna parodija na popularne superherojske stripove iz osamdesetih, sa naročitim fokusom na Frenk Millerovog Daredevila. The Ticku su redovno pomagale nindže, naročito konzervativni japanski ratnik Paul Samurai i ženski nindža Oedipus koja je neodoljivo ličila na Elektru iz Daredevila.

Uskoro je The Tick postao novinar Weekly World Planeta gde je razotkrio tajni identitet sredovečnog novinara Clarka Oppenheimera iza koga se zapravo krio superheroj poznat kao Caped Wonder. The Tick je uspeo da prozre njegovu masku koja se sastojala od naočara i hipnotišuće krvate.

Stripovi The Tick koje je Ben Edlund sporadično objavljivao krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina su objavljivana kao reprinti čak devet puta. Prvo su reizdavana kao crno-bela izdanja, a zatim u punom koloru. Edlund je rad na samostalnim izdanjima u kojima su glavni junaci bili sporedni likovi koji su se pojavljivali u stripu The Tick prepustio drugim umetnicima.

Animirana serija The Tick počela je da se prikazuje 1994. godine na kanalu FOX Kids i imala je ukupno tri sezone. Edlund je tada pokušao da zaradi od prodaje The Tick igračaka za decu, ali nikada nije postigao finansijski uspeh kao što je tada ostvarila franšiza Teenage Mutant Ninja Turtles. U animiranoj verziji The Tick dospeva na strip konvenciju u gradu Reno u Nevadi gde mu okupljeni građani dodeljuju ulogu zaštitnika Grada. Pored vernog Artura u svakoj epizodi se pojavljuju sporedni junaci koji predstavljaju parodije popularnih heroja. Tako se, na primer, Sea Urchin koji je parodija na Aquamana ponaša kao Dustin Hoffman u filmu Kišni čovek (Rain man), a Die Fledermaus priča u stilu Adama Westa iz popularne treš serije o Batmanu.


Nakon što je serija posle prikazivanja na brojnim drugim kanalima postala popularna i među odraslom publikom pristupilo se radu na igranoj seriji koja je premijeru imala u novembru 2001. godine. U ovoj inkarnaciji The Tick je vanzemaljac koji štiti Grad. Uprkos snažnijom parodijom na aktuelne superheroje i dubljom pričom namenjenoj odrasloj publici ova serija je prestala sa emitovanjem nakon samo osam epizoda (od snimljenih devet).

Petnaest godina nakon ovog televizijskog fijaska Amazon Prime Video je, kao protivteža konkurentskom Netflixu, odlučio da snimi svoju seriju The Tick. Serija težište radnje pomera na Arthura kome je, dok je bio klinac, The Terror glavni negativac koji je terorisao grad ubio oca. Posle ove traume Arthur ne može normalno da živi, stalno je na terapijama i lekovima i opsednut je idejom da je The Terror još uvek živ i da se krije iza svih velikih zločina u gradu. Iako je ova serija mračna i nasilna ona i dalje zadržava veliku dozu humora i parodije na superherojski žanr.

Ako je istorija nešto pokazala to je da niko ne može da zaustavi The Ticka. Već tri decenije on se uvek vraća, spreman da uz armiju postojećih zadobije i nove ljubitelje njegovog superherojskog lika, plavog tela i dela.

Izvor: ScreenRant / Bookvar