Pisac Jeremy Holt i italijanski ilustrator Alex Diotto, kreatori stripa Southern Dog, ponovo sarađuju na novom strip serijalu Skip To The End (Idi do kraja), o muzičaru koji pronalazi misterioznu gitaru koja omogućava putovanje kroz vreme.

“Skip to the End istražuje koncept da je muzika oblik putovanja kroz vreme”, izjavio je Jeremy Holt. “Mislim da je svako od nas doživeo taj jedinstveni osećaj kada čujete neku pesmu koja vas se u trenutku odvede na određeno vreme i mesto. Moja priča vodi taj osećaj još jedan korak dalje.”

Bend “Samsara“, oko kojeg se vrti centralna priča, zasniva se na Nirvani, legendarnom grunge bendu iz Sijetla, koju je predvodio pokojni Kurt Cobain. U fokusu je propali muzičar Jonny Wells, koji neuspešno pokušava da “zatvori neka vrlo tragična poglavlja u svom životu. Pre svega, smrt kolege iz benda i najboljeg prijatelja, koji je igrom slučaja bio najpoznatija rock zvezda iz 90-ih“, rekao je Holt.

Lik Wellsa se veoma labavo zasniva na Kristu Novoseliću, koji “je najmanje poznati član Nirvane, što ga čini najpristupačnijem iz perspektive i pisca stripa, kao i čitalaca“.
 
Holt je dalje izjavio da je prvobitno planirao da prati priču iz ugla Kurta Kobejna, ali kako su razrađivali ideju, strip je postajao usko vezan za istorijske događaje benda, a manje sa Kurtovim životom.

Putanja kojom se kreće Samsara u ovom stripu skoro u svakom pogledu odražava karijeru Nirvane: tri prijatelja, pevač i lider Kirk Jansen, basista Jonny Wells, i bubnjar Mark Strong, formiraju grunge bend, s tom razlikom da su objavili samo jedan album sa hit pesmom – jasna aluzija na “Smells like Teen Spirit“.

Autori stripa su detaljno istraživali sve zabeležene događaje vezane za Nirvanu, kako bi stvorili fanovima prijemčiv, ali istovremeno unikatan sadržaj. Uz par manjih izmena u odnosu na stvarne događaje – recimo, Samsarin bubnjar je tu od početka, dok se Dave Grohl priključio Nirvani 1990. godine – Holt veruje da će strip steći veliku popularnost kod publike koja ni više od dve decenije posle Kurtove smrti ne prestaje da prati sve što je vezano za taj bend.

Vratimo se na priču o glavnom liku stripa: za razliku od Novoselića, dvadeset godina nakon smrti vođa benda, basista Wells je heroinski zavisnik koji radi u malom baru na pogrešnom kraju grada. Svaki put kada čuje Samsarinu hit pesmu “Skip to the End” kako se vrti sa džuboksa, Vels očajnički želi da se vrati u svoje slavne dane i shvata da mu magična gitara to omogućuje – bukvalno.
 
Časopis Heavy Metal je objavio Skip to the End kao seriju albuma sa po 4 epizode, počevši od 3. avgusta 2016. godine.
 
Stefan Teodosić (Zabavište)