S vremena na vreme pojavi se tako neki bend koji predstavlja neku egzotiku, bilo po stilu koji neguje ili neobičnoj lokaciji (recimo nepalski hardkor). Round Eye recimo dolaze iz Kine, zemlje koju znamo po svemu ostalom osim po muzičkoj sceni. Andergraund pogotovo. Okrenuti zapadu, Kina nam je izgleda previše daleko da bismo na nju obratili pažnju. I onda nas iznenadi kako Repetitor napravi haos na svom nastupu u toj zemlji. Pa evo, iznenadio nas je i jedan pank bend odatle. Pa su nas onda iznenadili činjenicom da Round Eye zapravo i nisu Kinezi već ljudi poreklom iz Amerike i Zapadne Evrope koji žive već neko vreme u Šangaju. I na neki način pomeraju granice u toj zemlji koja se sve više otvara ka svetu. A da ograničenja i dalje postoje govori nam činjenica da je bendu zabranjen nastup (od strane Ministarstva kulture) zbog pojedinih plakata koji su smatrani neprikladnim. Takođe, oni su jedan od retkih bendova koji su snimili spot u Severnoj Koreji (oni kažu "jedini strani" mada nismo proveravali).
Ali smo svakako proverili njihovo poslednje, drugo po redu, i po njihovim rečima najambicioznije izdanje "Monstervision". U pitanju je album kojim su krenuli i na šezdesetodnevnu turneju po Evropi letos, ali verujem da ni ostale delove sveta nisu zanemarili. Monstervision nam donosi neobičnu formu gde se između pesama nalaze uvodi i najave koje je snimio američki komičar Bob Brigs, pa čitavo izdanje ima onaj duhoviti šmek, kao Raša Popov kada je gostovao na albumu Muzike Poludelih. S tim da je Bob ovde nešto zastupljeniji sa čak osam najava pa čitav album dobija i prizvuk radio emisije. Pesme koje najavljuje su u svojoj osnovi pank, no Round Eye se prilično poigrava sa stilovima, i to gomilom njih. I to čine skroz okej jer uspevaju da nađu meru. Tako da taj pank u osnovi dobija jak garažni i proto-pank prizvuk Stooges-a. A varira i od B-52s do Black Flag donekle. Sa druge strane tu je doo-wop, i džez filing zbog saksofona u postavi (još jedan kuriozitet).  Jasno je da bend dosta eksperimentiše tako da će se verovatno dopasti publici malo otvorenijoj za nešto drugačije i nesvakidašnje. I njima će verovatno leći na prvu.
Generalno gledano, stiče se utisak da se Round Eye jednostavno dobro zezaju i osećaju dok sviraju ali ne beže od toga da kroz ironiju i crni humor ukažu na neke probleme. Oni su drugačiji, džezi, pomalo art, sa ukusom panka i smislom za humor. 

Miloš Pavlović