Dosta vam je drama, uplakanih emotivaca, srceparajućih romansi bez početka i kraja, komplikovanih porodičnih odnosa? U tom slučaju ste na dobrom mestu jer bismo želeli da vam preporučimo dve serije koje nemaju ništa od toga. Bilo da ste zagriženi obožavaoci SF-a ili tip koji voli da čita, a potom i da gleda ekranizacije proznih hitova, verujemo da će vam se svideti ove dve serije. Jedna je Kon Men, briljantna komedija nezavisne produkcije, a druga je Uhvati Šortija, ekranizacija istoimene knjige Elmora Leonarda u kojoj glumi i Rej Romano.


Ljubitelji naučne fantastike, ujedinite se

Ako pripadate giki grupi društva, voleli ste kultnu seriju Fajerflaj sa Nejtanom Filionom i Alanom Tudikom ranih 2000-ih, možda je trenutno prava stvar za vas komedija koju su ova dvojica samostalno snimili. Komedija Kon Men u kojoj glume Tudik i Filion zaživela je uz pomoć Kikstarter kampanje u kojoj su sakupili dovoljno novca da uđu u nezavisnu produkciju. Iako su tražili oko 400.000 dolara, na kraju su uspeli da sakupe preko 3 miliona dolara.
Serija je na neki način fikcijska verzija Tudikovih i Filionovih stvarnih iskustava koje su prikupili kao SF glumci obilazeći konvencije na kojima se skupljaju fanovi žanra.
„Idem na SF konvencije već godinama – još od 2003, kada je otkazana serija Fajerflaj.  Hteo bih da kažem da sam potpuno originalna osoba, ali mnogi ljudi koji dolaze na konvencije su umeli da kažu: „Bože, trebalo bi da neko snimi seriju  o ovome“, jer ovo je tako uzbudljivo mesto sa mnogo uzbudljivih stvari“, rekao je Tudik.
U fokusu Kon Mena je Rej Nirli koji je glumio pilota u otkazanoj SF seriji Spektrum, ali od tada nije imao nijednu značajnu ulogu. Rejev dobar prijatelj Džek Mur koji je u seriji glumio kapetana broda postao je prava filmska zvezda, na čemu mu Rej užasno zavidi. Frustriran njegovim uspehom, Rej putuje na SF konvencije, druži se sa zaluđenim fanovima, zabavlja najluđe obožavaoce žanra i u tom paralelnom svemiru nalazi smisao.
Komedija je nominovana za dve nagrade Emi, a pored Tudika glume još i Nejtan Filion i Mindi Sterling.

Kada plaćeni ubica poželi da postane holivudski producent

Pisac Elmor Leonard je 1990. godine napisao roman koji je 1995. adaptiran u film, a 2017. godine je izašla i istoimena serija. Govorimo o kriminalističkoj seriji Uhvati Šortija (Get Shorty) u kojoj glavne uloge imaju Kris O'Daud, Šon Bridžis i Rej Romano. Ova gangsterska komedija mračne atmosfere prati bivšeg plaćenog ubicu Majlsa Dejlija koji sanja o tome da postane uspešan holivudski producent i izgladi stvari sa svojom porodicom. Dok pokušava da ostavi kriminalnu prošlost iza sebe, upozna Rika Morvedera, producenta katastrofalnih filmova sa kojim se odmah udruži.

Svi glumci tvrde da je serija u poređenju sa filmom daleko prljavija i nasilnija.
„Zamislite da posećujete isti bar u različito vreme tokom nedelje. Film je kao kada odeš u bar subotom uveče kada su svi u svome najboljem izdanju, kao i sam bar. Mi dolazimo četvrtkom u 3 ujutro, kada je pod lepljiv, svađate se sa svojom devojkom, a upravo treba da stigne i račun koji ne možete da platite“, izjavio je Kris O'Daud.
Autor serije je Dejvi Holms, producent koji stoji iza serija Bestidnici, Na terapiji, Opasna igra.